Menu

Pieczona cukinia

Szybki do przygotowania i bardzo zdrowy dodatek do obiadu albo jako samodzielna przekąska. Pieczona cukinia w przeciwieństwie do smażonej nie wchłania dużo tłuszczu i jest smaczniejsza.

Plasterki pieczonej cukinii
Jeśli dbacie o zdrowe odżywianie i liczycie kalorie, taki sposób przyrządzania cukinii, powinien zagościć u Was na stałe. Cukinia jest lekkostrawnym i delikatnym w smaku warzywem. Można ją spożywać na surowo, piec, smażyć i dusić. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia, gdyż ma małe pestki i nie jest wodnista.

Do przyprawiania wystarcza w sumie sam pieprz i sól, ale bardzo przyjemnego smaku nabiera po dodaniu świeżego rozmarynu. Czas pieczenia należy dostosować do swoich upodobań, osobiście lubię delikatnie chrupiącą. 
Cukinia z rozmarynem
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 - 20 minut

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • 2 małe gałązki świeżego rozmarynu

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć, odciąć twardy koniec i pokroić na plasterki o grubości 0,5 - 1 cm. Cukinia może być również pokrojona na plastry wzdłuż.
  2. Plasterki posmarować delikatnie z obu stron oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Cukinię oprószyć pieprzem i solą oraz na każdy plasterek położyć listki rozmarynu.
  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry