Szybki do przygotowania i bardzo zdrowy dodatek do obiadu albo jako samodzielna przekąska. Pieczona cukinia w przeciwieństwie do smażonej nie wchłania dużo tłuszczu i jest smaczniejsza.
Jeśli dbacie o zdrowe odżywianie i liczycie kalorie, taki sposób przyrządzania cukinii, powinien zagościć u Was na stałe. Cukinia jest lekkostrawnym i delikatnym w smaku warzywem. Można ją spożywać na surowo, piec, smażyć i dusić. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia, gdyż ma małe pestki i nie jest wodnista.
Do przyprawiania wystarcza w sumie sam pieprz i sól, ale bardzo przyjemnego smaku nabiera po dodaniu świeżego rozmarynu. Czas pieczenia należy dostosować do swoich upodobań, osobiście lubię delikatnie chrupiącą.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 - 20 minut
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- 2 małe gałązki świeżego rozmarynu
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, odciąć twardy koniec i pokroić na plasterki o grubości 0,5 - 1 cm. Cukinia może być również pokrojona na plastry wzdłuż.
- Plasterki posmarować delikatnie z obu stron oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cukinię oprószyć pieprzem i solą oraz na każdy plasterek położyć listki rozmarynu.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.