Menu

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to najlepsza zupa z buraków, którą u mnie wszyscy uwielbiają. Barszcz jest bardzo zdrowy i bogaty w smaku. Ile by się go nie zrobiło, zawsze jest za mało i każdy chce więcej.

Zupa z czerwonych buraków
Buraki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, dlatego powinny je jeść szczególnie osoby mające anemię. Burak zawiera dużo witamin z grupy B, A, C, pierwiastków i minerałów np. żelazo, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, błonnik. Warzywo to jest również niezbyt kaloryczne, gdyż w 100 g zawiera tylko 43 kcal.

Najsmaczniejsze buraki są jędrne, lekko podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne, wtedy ich smak i kolor jest bardzo intensywny. Barszcz zachowa piękny kolor, jeśli po dodaniu buraków będzie powoli i dość krótko gotowany. Podgrzewając go, nie należy dopuszczać, aby się zagotował, gdyż straci kolor. Do barszczu ukraińskiego można fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy. 

Ilość porcji: 3 litry zupy
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki na barszcz ukraiński:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka)
  • 5 średniej wielkości buraków
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy)
  • jabłko
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • gęsta śmietana do podania 

Przygotowanie barszczu ukraińskiego:

  1. Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin. 
  2. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego około 30 minut. Woda podczas gotowania powinna pokrywać mięso.
  3. Następnie dodać wcześniej namoczoną i opłukaną fasolę i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  4. Mięso wyjąć i do zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 15 minut. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i solą, można będzie później podać je do barszczu.
  5. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć, wrzucić do zupy.
  6. Buraki obrać, pokroić w małe słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut.
  7. Pietruszkę i selera obrać, pokroić w małe słupki, podsmaży na maśle i dodać do zupy. 
  8. Do zupy dodać również drobno poszatkowaną kapustę.
  9. Buraki podsmażyć przez około 10 minut na maśle z dodatkiem oliwy i rozmieszanym w kilku łyżkach płynu z garnka koncentratem. Podsmażone buraki, pokrojone w kostkę jabłko, ocet jabłkowy i kminek dodać do zupy i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 15 - 20 minut, aż buraki i fasola będą miękkie. 
  10. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i przyprawić do smaku pieprzem i solą. 
  11. Podawać z gęstą śmietaną i mięsem. Można podać również do barszczu tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką. Osobiście barszcz lubię jeść z razowym chlebem na zakwasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry