Barszcz ukraiński to najlepsza zupa z buraków, którą u mnie wszyscy uwielbiają. Barszcz jest bardzo zdrowy i bogaty w smaku. Ile by się go nie zrobiło, zawsze jest za mało i każdy chce więcej.
Buraki są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, dlatego powinny je jeść szczególnie osoby mające anemię. Burak zawiera dużo witamin z grupy B, A, C, pierwiastków i minerałów np. żelazo, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, błonnik. Warzywo to jest również niezbyt kaloryczne, gdyż w 100 g zawiera tylko 43 kcal.
Najsmaczniejsze buraki są jędrne, lekko podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne, wtedy ich smak i kolor jest bardzo intensywny. Barszcz zachowa piękny kolor, jeśli po dodaniu buraków będzie powoli i dość krótko gotowany. Podgrzewając go, nie należy dopuszczać, aby się zagotował, gdyż straci kolor. Do barszczu ukraińskiego można fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy.
Ilość porcji: 3 litry zupy
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki na barszcz ukraiński:
- 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka)
- 5 średniej wielkości buraków
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy)
- jabłko
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżka cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka mielonego kminku
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła klarowanego
- gęsta śmietana do podania
Przygotowanie barszczu ukraińskiego:
- Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin.
- Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego około 30 minut. Woda podczas gotowania powinna pokrywać mięso.
- Następnie dodać wcześniej namoczoną i opłukaną fasolę i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Mięso wyjąć i do zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 15 minut. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i solą, można będzie później podać je do barszczu.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć, wrzucić do zupy.
- Buraki obrać, pokroić w małe słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut.
- Pietruszkę i selera obrać, pokroić w małe słupki, podsmaży na maśle i dodać do zupy.
- Do zupy dodać również drobno poszatkowaną kapustę.
- Buraki podsmażyć przez około 10 minut na maśle z dodatkiem oliwy i rozmieszanym w kilku łyżkach płynu z garnka koncentratem. Podsmażone buraki, pokrojone w kostkę jabłko, ocet jabłkowy i kminek dodać do zupy i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 15 - 20 minut, aż buraki i fasola będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Podawać z gęstą śmietaną i mięsem. Można podać również do barszczu tłuczone ziemniaki okraszone podsmażoną cebulką. Osobiście barszcz lubię jeść z razowym chlebem na zakwasie.
Moja ulubiona zupa 😀 Z tego przepisu wychodzi najlepsza.
OdpowiedzUsuń