Ryż jest dość uniwersalnym dodatkiem do obiadu, pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ugotowanie ryżu na sypko na początku może sprawić nieco trudności, dlatego podpowiem, jak to zrobić.
Jak ugotować ryż?
Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w torebkach, ale nie jest to dobry wybór. Ryż gotowany w dużej ilości wody traci swoje wartości i smak, gdyż pozostaje on w wodzie. Zapewniam, że jeśli spróbujecie choć raz ryżu ugotowanego w tradycyjny sposób, nigdy więcej nie sięgniecie po ten gotowany w torebkach. Ryż najlepiej gotować pod przykryciem w niezbyt dużym garnku o grubym dnie i raczej wąskim, gdyż z szerokiego szybciej paruje woda i ryż może się łatwo przypalić.
Ze względu na różne rodzaje ryżu i jego jakość może się jednak czasami zdarzyć, że ryż po ugotowaniu nie jest taki, jakbyśmy tego chcieli. Warto więc mieć sprawdzonego sprzedawcę, który zaopatruje się w dobrej jakości produkty i jest w stanie powiedzieć, skąd dana partia ryżu pochodzi.
Do gotowania ryżu ogólnie stosuję zasadę:
- 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody, gdy ryż ma być na sypko. Wcześniej ryż jest płukany, aby pozbawić go skrobi.
- 1 porcja ryżu na 2 porcji wody, gdy ryż ma być lekko klejący np. do obiadu, w tym przypadku go nie płuczę i wrzucam go do zimnej wody.
Jak ugotować ryż na sypko?
- Ryż płukać na sitku zimną wodą do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Płukanie pozbawia ryż skrobi, co zapobiega jego sklejaniu podczas gotowania. Proporcje do gotowania: 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody do ryżu basmati i jaśminowego, do brązowego dodać nieco więcej wody.
- Do gotującej się lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli) wrzucić ryż i od momentu zagotowania się gotować bez mieszania 10 minut pod przykryciem na minimalnej mocy palnika. Na początku pilnować, aby ryż nie wykipiał, ewentualnie na chwilę lekko unieść pokrywkę.
- Po ugotowaniu bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut, aby ryż wchłonął wodę i napęczniał.
- Wiem, że można dodać łyżeczkę oleju, aby ryż się nie sklejał, ja jednak go nie dodaję, gdyż olej zmienia nieco smak ryżu.
Jak ugotować ryż klejący?
- Ryż wrzucić do zimnej lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli), porcja ryżu na 2 porcje wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 10 - 12 minut, na początku pilnując, aby nie wykipiał.
- Po ugotowaniu ryż wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, aby ryż wchłonął całą wodę, napęczniał i stał się kleisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.