Soczysta i bardzo zdrowa surówka z marchewki i selera z imbirem ma bardzo przyjemny lekko odświeżający smak. Zawiera dużo witamin i minerałów, których w okresie zimowym brakuje w naszym organizmie.
Surówkę najlepiej zrobić tuż przed podaniem, wtedy nie utlenia się i nie traci smaku ani aromatu. Imbir sprawia, że surówka nabiera azjatyckiego smaku i pasuje praktycznie do wszystkiego, a surówka z samej marchewki i jabłka już niekoniecznie, gdyż jest zazwyczaj zbyt słodka. Proporcje marchewki w stosunku do selera dopasować według swoich upodobań, tak samo ilość imbiru. U mnie tym razem było pół na pół, ale zazwyczaj daję nieco więcej marchewki.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na surówkę z marchewki i selera z imbirem:
- 2 duże marchewki
- 2 jabłka
- 1/2 dużego korzenia selera
- 7 cm świeżego imbiru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- łyżeczka miodu naturalnego
- łyżka oliwy
- sól do smaku
- prażony sezam do dekoracji
Jak zrobić surówkę z marchewki i selera z imbirem?
- Warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno posiekać.
- Sok z limonki, miód i oliwę wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitego sosu. Sos wymieszać z warzywami.
- Wymieszaną surówkę przed podaniem posypać prażonym sezamem.
- Surówka najsmaczniejsza jest zaraz po zrobieniu. Jej smak świetnie pasuje zarówno do ryby, jak i do mięsa, a szczególnie drobiu.
Super, bardzo podoba mi się ta surówka :)
OdpowiedzUsuń