Biodrówka pieczona z warzywami to proste i smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. Mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne z pieczoną marchewką i lekko pikantnymi ziemniakami.
Biodrówka wieprzowa jest dość delikatnym i bardzo smacznym mięsem, które świetnie nadaje się do pieczenia i duszenia. Zazwyczaj jest delikatnie poprzerastana tłuszczykiem, który nie pozwala nadmiernie mięsu wysychać i dodatkowo dobrze rozprowadza smak przypraw w głąb mięsa.Jeśli nie dostaniecie biodrówki, to możecie ją zastąpić nawet szynką, karkówką lub łopatką wieprzową.
Danie naprawdę jest mało pracochłonne i często je robię, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Wymieniam tylko rodzaj mięsa i dodaję inne warzywa, aby nie było zawsze tak samo.
Składniki na biodrówkę pieczoną z warzywami:
- 1,2 kg biodrówki wieprzowej
- 4 marchewki
- 8 ziemniaków
- duża papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 20 - 30 g przyprawy kebab-gyros lub zmieszać w równych proporcjach: paprykę słodką, kolendrę, gorczycę, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, chili, kurkumę
- 3 - 4 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- łyżka kozieradki (opcjonalnie)
- kminek i czosnek granulowany do ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania mięsa do pieczenia:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Natrzeć solą i przyprawami i odstawić na około godzinę, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
- Następnie mięso obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki.
- Mięso oprószyć pieprzem i posypać kozieradką.
- Na wierzchu poukładać obraną i grubo pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki posmarowane oliwą i oprószone solą, kminkiem, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na niezbyt duże kawałki. Paprykę dodać do brytfanki w połowie czasu pieczenia mięsa.
- Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół przez około 55 - 60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby delikatnie zapiec ziemniaki.
Proste i smaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuń