Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne danie na śniadanie i nie tylko. Proste do zrobienia i przez wszystkich chętnie jedzone. Rewelacyjnie smakują od razu po zrobieniu, jak i później zimne.
Racuchy drożdżowe z jabłkami to smak mego dzieciństwa. Uwielbiałam zapach smażonych racuchów unoszący się w kuchni o poranku i z przyjemnością jadłam aromatyczne posypane pudrem placuszki. Chętnie wracam do tego smaku i robię je swoim bliskim.
Jabłka do racuchów kroję ze skórką, ale jeśli nie lubicie ze skórką, możecie je obrać. Składniki najlepiej, aby miały temperaturę pokojową, a mleko powinno być lekko podgrzane, ale nie gorące. Rozrobione ciasto przed smażeniem odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło.
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na racuchy drożdżowe z jabłkami:
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- łyżka roztopionego masła
- 2 - 3 łyżki cukru
- 3 jabłka
- cukier puder do posypania
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami?
- W 100 ml ciepłego mleka rozmieszać drożdże z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęły rosnąć i podwoiły swoją objętość.
- Do przesianej mąki wmieszać wyrośnięte drożdże i cukier, następnie dodać masło, pozostałe lekko podgrzane mleko, roztrzepane jajka i wymieszać.
- Jabłka pokroić w drobną kostkę, wmieszać w ciasto i odstawić w ciepłe miejsce no około 20 minut, aby masa zaczęła rosnąć. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodać więcej mąki, a jeśli zbyt gęste to odrobinę mleka. Mieszając łyżką ciasto w misce, powinny pozostawać ślady po łyżce i ciasto nie może zbyt łatwo spływać z łyżki.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niezbyt duże racuchy do przyrumienienia się z każdej strony. Racuszków zbyt szybko nie przewracać, pozwolić, aby się zapiekły, wtedy łatwiej jest je obracać. Po usmażeniu pierwszej partii racuchów najlepiej sprawdzić, czy są dobrze usmażone w środku.
- Racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Pycha, klasyka zawsze świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCudowne smaki dzieciństwa! :) Palce lizać! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuń