Sałatka ze śledzia i selera naciowego to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Sałatka za sprawą selera naciowego jest bardzo soczysta, a awokado połączyło składniki i sprawiło, że jest delikatna.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na sałatkę ze śledzia i selera naciowego:
- 4 płaty śledziowe małosolne bez skóry
- 2 łodygi selera naciowego
- dojrzałe awokado
- cebula czerwona
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 jabłka bez skórki
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę ze śledzia i selera naciowego?
- Spróbować śledzie i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.
- Selera pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę wymieszać ze szczyptą soli.
- Z awokado wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, drobno pokroić lub rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Jabłko pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem.
- Sałatkę podawać zaraz po zrobieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.