Kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych jest to zdrowe, smaczne i bezglutenowe danie. Uwielbiają je szczególnie dzieci za ich delikatne wnętrze i chrupiący wierzch.
Jeśli chodzi o dania z drobiu, to kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych stawiam na 1 miejscu spośród wszystkich robionych z niego potraw. Lubię je za wilgotne i soczyste wnętrze i bezglutenową chrupiącą panierkę. Indyk dostarcza dużo zdrowego i dobrze przyswajalnego białka, a do tego ma bardzo przyjemny smak. U mnie zrobione z indyka kotlety chętnie są jedzone na obiad, a także zabierane na kanapki do pracy lub szkoły.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych:
- 10 plastrów piersi z indyka
- płatki kukurydziane
- 3 jajka
- łyżka zimnej wody
- pieprz
- sól
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety z indyka w płatkach kukurydzianych?
- Plastry indyka roztłuc delikatnie tłuczkiem, przecinając wszelkie białe błonki, aby w czasie smażenia kotlety się nie zwijały. Mięsa zbyt mocno nie rozbijać, gdyż jest bardzo delikatne i łatwo zrobić w nim dziury.
- Indyka oprószyć delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem i odstawić na 10 minut, aby przeszedł ich smakiem.
- Płatki rozdrobnić blenderem do postaci grubej kaszy.
- Jajka roztrzepać z łyżką zimnej wody.
- Przyprawione mięso zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a następnie obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
- Smażyć na rozgrzanym maśle do delikatnego przyrumienienia. Uważać, aby nie przypalić, gdyż płatki będą gorzkie.
- Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej jest to ryż i pomidory z cebulką i bazylią.
Bardzo lubimy takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńIndyka bardzo lubimy, mniam :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł
OdpowiedzUsuń