Znana i przez większość osób lubiana zupa pomidorowa w nieco odświeżonej wersji. Dodatek imbiru i oregano bardzo ożywił smak zupy i podkreślił smak pomidorów.
Ilość porcji: 2 litry
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki na zupę pomidorową z imbirem:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- litr wywaru drobiowego
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 200 ml śmietany do zupy
- ugotowany ryż lub makaron do podania
- świeża bazylia do podania
Jak zrobić zupę pomidorową z imbirem?
- Warzywa obrać i drobno pokroić, a następnie gotować w wywarze drobiowym około 20 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie i dodać do gotujących się warzyw.
- Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć garnek z palnika i blenderem rozdrobnić warzywa.
- Następnie dodać passaty pomidorowej, koncentratu i przyprawy, gotować około 10 minut.
- Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego płynu z garnka i wlać do zupy. Gotować przez 5 minut na małej mocy palnika.
- Na koniec doprawić zupę do smaku pieprzem.
- Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem i listkami świeżej bazylii.
Podoba mi się ten pomysł, takiej pomidorowej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺☺
OdpowiedzUsuńZupę pomidorową lubi każdy, a z imbirem nie robiliśmy jeszcze :) Super pomysł!
OdpowiedzUsuńPomidorówka to moja ukochana zupka :-)
OdpowiedzUsuń