Gulasz z pieczarkami to smaczne i mało wymagające danie obiadowe. Danie jednogarnkowe, którego smak można dopasować do swoich upodobań. Prosty i bardzo aromatyczny obiad.
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki na gulasz z pieczarkami:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- średniej wielkości korzeń selera
- 1 papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- mała wiązka koperku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki chili
- sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
- pieprz naturalny do smaku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić gulasz z pieczarkami?
- Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- W garnku zagotować 300 ml wody lub wywaru warzywnego i dodać obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, następnie drobno posiekać, delikatnie podsmażyć i dodać do mięsa.
- Marchewki i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić około 15 minut, po czym przyprawić majerankiem, tymiankiem, estragonem i kminkiem.
- Pieczarki pokroić w ćwiartki i obsmażyć na maśle klarowanym.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
- Do mięsa dodać pieprz ziołowy, chili, sól i sprawdzić miękkość warzyw i mięsa.
- Jeśli mięso jest miękkie dodać posiekany koperek, paprykę i pieczarki. Dusić około 7 minut do miękkości papryki. Jeśli płynu w gulaszu jest zbyt dużo, pod koniec mięso dusić bez przykrywania garnka.
- Gulasz podawać z kaszą pęczak, kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Bardzo mi się podoba ten gulasz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2019 :)
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, dziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺☺
OdpowiedzUsuń