Menu

Gulasz z pieczarkami

Gulasz z pieczarkami to smaczne i mało wymagające danie obiadowe. Danie jednogarnkowe, którego smak można dopasować do swoich upodobań. Prosty i bardzo aromatyczny obiad.

Gulasz z kaszą pęczak
Przyprawy sprawiają, że gulasz z pieczarkami wychodzi bardzo aromatyczny. Delikatnie słodkawy smak warzyw świetnie zaostrza dodane chili i pieprz. Gulasz nabiera również bardzo przyjemnego smaku dzięki dodanemu koperkowi. Mięso z łopatki w gulaszu jest mięciutkie i soczyste. U mnie taki gulasz wszyscy lubią podany z kaszą pęczak.

Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki na gulasz z pieczarkami:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • średniej wielkości korzeń selera
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • mała wiązka koperku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
  • pieprz naturalny do smaku
  • 4 łyżki oleju do smażenia 
  • 2 łyżki masła klarowanego 

Jak zrobić gulasz z pieczarkami?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. W garnku zagotować 300 ml wody lub wywaru warzywnego i dodać obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
  3. Cebulę i czosnek obrać, następnie drobno posiekać, delikatnie podsmażyć i dodać do mięsa.
  4. Marchewki i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić około 15 minut, po czym przyprawić majerankiem, tymiankiem, estragonem i kminkiem.
  5. Pieczarki pokroić w ćwiartki i obsmażyć na maśle klarowanym.
  6. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
  7. Do mięsa dodać pieprz ziołowy, chili, sól i sprawdzić miękkość warzyw i mięsa. 
  8. Jeśli mięso jest miękkie dodać posiekany koperek, paprykę i pieczarki. Dusić około 7 minut do miękkości papryki. Jeśli płynu w gulaszu jest zbyt dużo, pod koniec mięso dusić bez przykrywania garnka.
  9. Gulasz podawać z kaszą pęczak, kaszą gryczaną lub ziemniakami.

3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba ten gulasz. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2019 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest mi bardzo miło, dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry