Ryba po grecku to smaczne i proste do przygotowania danie obiadowe. Ryba z warzywami jest zdrowym i chętnie jedzonym daniem nawet przez dzieci. Zdrowy obiad z dużą ilością warzyw.
Ryba po grecku najczęściej jest robiona z tartych warzyw, ale u mnie wszyscy wolą warzywa krojone, gdyż bardziej wyczuwalny jest smak każdego warzywa. Uwielbiamy taki zdrowy obiad jednogarnkowy.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 50 - 60 minut
Składniki na rybę po grecku:
- 1 kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj morszczuk)
- 1 mały korzeń selera
- 2 korzenie pietruszki
- 4 duże marchewki
- 1 duża papryka czerwona
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml wywaru warzywnego lub wody
- olej do obsmażenia ryby
- kilka łyżek mąki do obtoczenia ryby
- sól i pieprz
Jak zrobić rybę po grecku?
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli była mrożona to rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mące i usmażyć.
- Pietruszkę, selera i marchewkę obrać i pokroić w niezbyt duże słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski zbliżone wielkością do pokrojonych warzyw.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek pokroić w plastry. Cebulę lekko podsmażyć na oleju, następnie dodać czosnek i marchewkę, selera i pietruszkę, chwilę podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wodę lub wywar z warzyw i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Do warzyw dodać koncentrat rozmieszany z kilkoma łyżkami płynu, przecier pomidorowy, papryką i dusić około 15 minut.
- Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Do uduszonych warzyw dodać podsmażoną rybę i delikatnie wymieszać. Przed podaniem odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem.
- Ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńPyszna jest :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń