Menu

Ryba po grecku

Ryba po grecku to smaczne i proste do przygotowania danie obiadowe. Ryba z warzywami jest zdrowym i chętnie jedzonym daniem nawet przez dzieci. Zdrowy obiad z dużą ilością warzyw.

Ryba z warzywami po grecku
Ponoć w Grecji nikt nie słyszał o tym daniu i nie wiadomo, dlaczego ten sposób przygotowania ryby tak właśnie się nazywa. Uważam, że w gotowaniu ważniejszy jest smak niż sama nazwa potrawy. W przypadku ryby po grecku prawie każdy Polak wie jaki smak kryje się pod tą nazwą.
Ryba po grecku najczęściej jest robiona z tartych warzyw, ale u mnie wszyscy wolą warzywa krojone, gdyż bardziej wyczuwalny jest smak każdego warzywa. Uwielbiamy taki zdrowy obiad jednogarnkowy.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 50 - 60 minut

Składniki na rybę po grecku:

  • 1 kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj morszczuk)
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża papryka czerwona
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml wywaru warzywnego lub wody
  • olej do obsmażenia ryby
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia ryby
  • sól i pieprz 

Jak zrobić rybę po grecku?

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli była mrożona to rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mące i usmażyć.
  2. Pietruszkę, selera i marchewkę obrać i pokroić w niezbyt duże słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski zbliżone wielkością do pokrojonych warzyw.
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek pokroić w plastry. Cebulę lekko podsmażyć na oleju, następnie dodać czosnek i marchewkę, selera i pietruszkę, chwilę podsmażyć. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wodę lub wywar z warzyw i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  5. Do warzyw dodać koncentrat rozmieszany z kilkoma łyżkami płynu, przecier pomidorowy, papryką i dusić około 15 minut. 
  6. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  7. Do uduszonych warzyw dodać podsmażoną rybę i delikatnie wymieszać. Przed podaniem odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem.
  8. Ryba po grecku świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry