Menu

Karkówka pieczona z imbirem

Karkówka jest takim mięsem, które zazwyczaj każdemu smakuje. Tym razem karkówka pieczona z imbirem o azjatyckim smaku.

Pieczone mięso w imbirze na obiad
Uwielbiam imbir i chętnie go stosuję w kuchni. Marynaty z jego dodatkiem pasują zarówno do mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru z sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw.
Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie

Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbków czosnku
  • 7 cm korzenia świeżego imbiru
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 łyżka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • świeżo mielony pieprz 

Jak zrobić karkówkę pieczoną z imbirem? 

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na 2 cm plastry.
  2. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Imbir oskrobać ze skórki i zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić.
  4. Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i miodem, dodać kolendrę, czosnek i imbir.
  5. Powstałą marynatą natrzeć każdy kawałek mięsa i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
  6. Następnie zgarnąć na bok z mięsa imbir i czosnek i mięso obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  7. Po obsmażeniu mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia i dodać zsunięty przed smażeniem czosnek, imbir i marynatę, oprószyć delikatnie pieprzem. 
  8. Mięso piec pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć i z 10 minut piec bez przykrywania, aby delikatnie się zapiekło.
  9. Tak przygotowane mięso dobrze smakuje z ryżem i warzywami.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry