Karkówka jest takim mięsem, które zazwyczaj każdemu smakuje. Tym razem karkówka pieczona z imbirem o azjatyckim smaku.
Uwielbiam imbir i chętnie go stosuję w kuchni. Marynaty z jego dodatkiem pasują zarówno do mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru z sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw.
Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie
Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbków czosnku
- 7 cm korzenia świeżego imbiru
- 10 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić karkówkę pieczoną z imbirem?
- Mięso pokroić w poprzek włókien na 2 cm plastry.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Imbir oskrobać ze skórki i zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić.
- Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i miodem, dodać kolendrę, czosnek i imbir.
- Powstałą marynatą natrzeć każdy kawałek mięsa i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
- Następnie zgarnąć na bok z mięsa imbir i czosnek i mięso obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Po obsmażeniu mięso wyłożyć do żaroodpornego naczynia i dodać zsunięty przed smażeniem czosnek, imbir i marynatę, oprószyć delikatnie pieprzem.
- Mięso piec pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 50 - 60 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć i z 10 minut piec bez przykrywania, aby delikatnie się zapiekło.
- Tak przygotowane mięso dobrze smakuje z ryżem i warzywami.
Pyszna i aromatyczna karkóweczka :) Mniam! :)
OdpowiedzUsuń