Łopatka duszona w sosie własnym to pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe. Delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie na pyszny domowy obiad dla całej rodziny.
Do duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem danie przyprawiłam bardzo przyjemną w smaku kozieradką, którą bardzo polecam. Jeśli nie macie kozieradki, to proponuję dodać więcej kminku i również będzie bardzo smacznie. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się do zamknięcia w słoiku i późniejszego odgrzania np. na biwaku. Mięso z sosem po schłodzeniu zastyga i jest gęste.
Ilość porcji: 4 - 5
Ilość porcji: 4 - 5
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na łopatkę duszoną w sosie własnym:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 korzeń selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka kozieradki
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2,5 łyżeczki soli
Jak zrobić łopatkę duszoną w sosie własnym?
- Mięso pokroić na niezbyt duże kawałki i lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podsmażone mięso wrzucić do garnka z 400 ml gotującej się wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić na średniej mocy palnika około 20 minut.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć, dodać do mięsa.
- Warzywa obrać, pokroić w kostkę, delikatnie podsmażyć i dodać do mięsa.
- Dodać kozieradkę, kminek, pieprz ziołowy, sól i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw.
- Pod koniec dodać również posiekany koperek i pieprz.
- Najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą.
bardzo lubię takie mięso
OdpowiedzUsuń