Pesto z makaronem to szybkie i bardzo smaczne danie z kuchni włoskiej, którego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle, ile czas gotowania makaronu.
Latem uwielbiam robić obiad, którego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. W obecne upały długie stanie przy kuchence nie wchodzi w rachubę, dlatego robię najczęściej sałatki lub na szybko pesto. Po makaronie ugotowanym al'dente długo pozostajemy najedzeni, a do tego czujemy się lekko.
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na pesto z makaronem:
- listki z małego krzaczka bazylii
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz do smaku
- garść orzeszków piniowych lub nerkowca
- 50 g twardego dojrzewającego sera żółtego (parmezan, grana padano)
- 200 g makaronu
Jak zrobić pesto z makaronem?
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. U mnie makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej, który gotowałam 9 minut w lekko osolonej wodzie.
- W czasie gdy gotuje się makaron do misy blendera wrzucić listki bazylii, dodać obrany i pokrojony czosnek, orzeszki, sól, pieprz i wlać oliwę. Rozdrabniać do czasu, aż składniki będą miały jednakową strukturę.
- Makaron zaraz po odcedzeniu wrzucić z powrotem do ciepłego garnka i dodać pesto oraz 1/2 startego sera, dokładnie wymieszać.
- Po nałożeniu na talerze posypać pozostałym serem.
Prosto i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńsuper danie, szybkie i smaczne
OdpowiedzUsuńPyszny makaron bez wysiłku, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuń