Smaczne, a do tego łatwe do przygotowania danie obiadowe. Strogonow sprawdza się na każdym przyjęciu, zaproszeni goście zawsze są najedzeni i zadowoleni. Pyszne danie, które przygotujecie bez dużego wysiłku.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na Strogonowa:
- 1000 g polędwicy lub udźca wołowego
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 250 - 300 ml śmietany 30%
- świeżo mielony pieprz (u mnie łyżeczka)
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- 3 - 4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
Jak zrobić danie Strogonow?
- Mięso pokroić w poprzek włókien w niezbyt duże słupki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Wołowinę smażyć partiami, aby się smażyła, a nie dusiła.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, podsmażyć, po czym dodać czosnek i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Pieczarki smażyć tylko do ich przyrumienienia.
- Cebulę z pieczarkami przełożyć do głębokiej patelni lub większego garnka, dodać podsmażoną wołowinę, liście laurowe, ziele angielski, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plastry ogórki.
- Dusić pod przykryciem 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli robimy z polędwicy to gotować na pewno krócej.
- Następnie dodać śmietanę, pieprz, sól i gotować jeszcze około 10 minut, aby sos się zagęścił.
- Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut, aby zatrzymał się proces gotowania, wtedy mięso będzie miękkie i soczyste.
- Podawać z chrupiącą bagietką lub razowym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.