Menu

Strogonow

Smaczne, a do tego łatwe do przygotowania danie obiadowe. Strogonow sprawdza się na każdym przyjęciu, zaproszeni goście zawsze są najedzeni i zadowoleni. Pyszne danie, które przygotujecie bez dużego wysiłku.

Duszona wołowina z pieczarkami w sosie z musztardy
Strogonow w takiej klasycznej wersji jest najsmaczniejszy, gdyż mała ilość dodatków nie zaburza smaku wołowiny, a wręcz go podkreśla. W sieci możecie znaleźć wiele przepisów z dodatkiem papryki, marchewki, a nawet groszku. Według mnie w przypadku Strogonowa są to zbędne dodatki, gdyż pod ich wpływem wołowina już nie smakuje jak wołowina. Najważniejsze, aby do Strogonowa użyć dobrej jakościowo wołowiny, wtedy mięso po uduszeniu będzie mięciutkie i smaczne. Wypróbujcie koniecznie moją recepturę, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym, co powstanie.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na Strogonowa:

  • 1000 g polędwicy lub udźca wołowego
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 - 300 ml śmietany 30%
  • świeżo mielony pieprz (u mnie łyżeczka)
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 3 - 4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Jak zrobić danie Strogonow?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien w niezbyt duże słupki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Wołowinę smażyć partiami, aby się smażyła, a nie dusiła.
  2. Cebulę obrać i pokroić w pióra, podsmażyć, po czym dodać czosnek i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Pieczarki smażyć tylko do ich przyrumienienia.
  3. Cebulę z pieczarkami przełożyć do głębokiej patelni lub większego garnka, dodać podsmażoną wołowinę, liście laurowe, ziele angielski, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plastry ogórki. 
  4. Dusić pod przykryciem 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli robimy z polędwicy to gotować na pewno krócej. 
  5. Następnie dodać śmietanę, pieprz, sól i gotować jeszcze około 10 minut, aby sos się zagęścił.
  6. Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut, aby zatrzymał się proces gotowania, wtedy mięso będzie miękkie i soczyste.
  7. Podawać z chrupiącą bagietką lub razowym chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry