Zupa tajska z kurczakiem to bardzo pożywne i sycące, a do tego lekkostrawne danie. Idealny posiłek zarówno na ciepłe, jak i chłodniejsze dni. Pyszne danie jednogarnkowe do przygotowania wspólnie z rodziną w domu.
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na zupę tajską z kurczakiem:
- 1 kg piersi kurczaka
- 400 ml mleczka kokosowego 82%
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory świeże lub puszka konserwowych
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 limonka
- 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub rozgniecione kawałki trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki soli
- 3 liście suszonego kaffiru (limonki) - opcjonalnie
- ryż lub makaron ryżowy do podania
Jak zrobić zupę tajską z kurczakiem?
- Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidory pokroić w kostkę, jeśli mają grubą skórkę najpierw sparzyć i obrać.
- Imbir oskrobać z brązowej skórki i pokroić na cieniutkie małe słupki.
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać chili, kolendrę, kumin i kurkumę, następnie dodać imbir i po chwili pierś z kurczaka. Podsmażać przez około 7 minut, aż kurczak zmienił kolor.
- Kurczaka rozsunąć na boki, a w środek wrzucić pomidory oraz cukier trzcinowy i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Dodać liść kaffiru, sos rybny, mleczko kokosowe oraz olejek trawy cytrynowej i gotować na niezbyt dużej mocy palnika około 10 minut. Pod koniec przyprawić solą i sokiem z 1/2 limonki.
- Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym i pokrojonym szczypiorkiem.
- W talerzu doprawić do smaku sokiem z limonki.
apetyczna zupa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńProsto i smacznie, na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńsądząc po składnikach ta zupa musi być pyszna
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję 😀
OdpowiedzUsuń