Menu

Domowe musli (granola)

Aromatyczne domowe musli w formie chrupiącej granoli jest niezastąpionym składnikiem każdego zdrowego śniadania. Można również z jego dodatkiem zrobić ciasteczka na pyszny deser.

Musli z płatków owsianych, orzeszków, sezamu i suszonych daktyli, rodzynek
Domowe musli możecie zrobić ze swoimi ulubionymi orzechami i suszonymi owocami. Nie pomijajcie tylko sezamu i wiórków kokosowych, gdyż to one właśnie pod wpływem temperatury i miodu tworzą chrupkość i smak granoli. Domowe musli w połączeniu z jogurtem lub mlekiem na pewno zaspokoi głód i doda energii, a także dostarczy wielu witamin i minerałów.

Ilość porcji: na dużą blachę z piekarnika   
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na domowe musli (granolę):

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki sezamu
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli lub żurawiny
  • 2 - 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
    (szklanka ma pojemność 250 ml)

Jak zrobić domowe musli (granolę)?

  1. Wszystkie ziarna i orzechy na musli wymieszać i równomiernie rozłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Suszonych owoców nie dodawać, gdyż zawierają cukier i szybko się przypalają.
  2. Wierzch polać ciekłym miodem, jeszcze raz wymieszać i posypać cukrem trzcinowym.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 - 15 minut, po około 7 minutach wymieszać.
  4. Granola będzie gotowa, gdy z wierzchu delikatnie się przyrumieni. Pilnować, aby się nie przypaliła, gdyż będzie gorzka.
  5. Po wyjęciu z piekarnika może być miękka, ale stygnąc stanie się chrupiąca. Po wystudzeniu większe kawałki pokruszyć, aby łatwiej było jeść.
  6. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z wystudzoną granolą.
  7. Musli przechowywać w szklanym pojemniku z dala od źródła ciepła i wilgoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry