Menu

Surówka z ogórków z imbirem

Soczysta i bardzo odświeżająca surówka z ogórków z imbirem. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do wszelkich mięs na ciepło, jak i do wędlin na zimno. Świetnie komponuje się również z rybami.

Ogórki z imbirem
Zdrowa surówka z ogórków z imbirem w stylu azjatyckim nie wymaga długiego marynowania, wystarczy około 40 minut i można już ją podać do obiadu. Dodany do ogórków imbir nie tylko odświeża, ale i pomaga trawić tłuste potrawy. Świeży imbir pozostawia w ustach bardzo przyjemny smak.

Ilość porcji: 2 - 3

Składniki na surówkę z ogórków z imbirem:

  • 4 średniej wielkości świeże ogórki
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 80 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić surówkę z ogórków z imbirem?

  1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki lub skrobaczką zrobić z nich długie podłużne plastry.
  2. Z imbiru oskrobać łyżeczką skórkę i pokroić go w bardzo cienkie drobne słupki lub zetrzeć na tarce. Osobiście wolę krojony, gdyż mniej wyczuwalne są włókna imbiru.
  3. Cukier rozpuścić w occie ryżowym i wymieszać z sosem sojowym oraz imbirem.
  4. Ogórki posolić i odstawić na 10 minut. Jeśli z ogórków wycieknie płyn, należy go wylać.
  5. Ogórki zalać rozrobioną marynatą i odstawić na 60 minut.
  6. Ogórki podawać posypane delikatnie sezamem.
    Porada
    Ocet ryżowy można zastąpić jabłkowym. Ogórki mogą być zarówno gruntowe, jak i szklarniowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry