Menu

Ciasto makowe z polewą

Pyszne ciasto makowe z polewą wykonane prawie z samego maku. Ulubiony deser wszystkich domowników i gości, który przygotowuję najczęściej na święta. Wilgotne i ciężkie od maku ciasto z pyszną polewą czekoladową. Taki prosty i łatwy do zrobienia deser wszystkim smakuje najbardziej i proszą zwykle o dokładkę.

Makowiec z polewą
Ciasto zazwyczaj przygotowuję z suchego już zmielonego maku, który można dostać w sklepie. Jeśli takiego nie macie, to niemielony mak trzeba najpierw zalać wodą lub mlekiem i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Nie zapomnieć tylko o mieszaniu. Następnie taki mak wystudzić i zmielić 2 razy przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach. Tak przygotowany mak nie wymaga już moczenia i należy, pominą ten krok podany w przepisie. Mleka również więcej nie dodawać.

Składniki na ciasto makowe z polewą:

(forma o średnicy 26 cm)
  • 200 g mielonego suchego maku
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
    Polewa:
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka

Jak przygotować ciasto makowe z polewą?

  1. Mak zalać mlekiem i odstawić do czasu wchłonięcia płynu.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Masło utrzeć z cukrem, pod koniec dodając po jednym żółtku. Ucierać do czasu, aż masa będzie puszysta i jasna.
  4. Następnie dodać miód, mak, bułkę i proszek do pieczenia, krótko miksować.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni przez 35 - 40 minut. Podczas sprawdzania stanu upieczenia patyczkiem, nie powinno być przyklejonego na nim surowego ciasta.
  7. Po upieczeniu ciasto makowe wystudzić, polać polewą i schłodzić.

Polewa:

  1. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż polewa zacznie lekko gęstnieć. Polewa z łyżki powinna spływać, tworząc lepką i ciągnącą się kroplę.
  2. Ciepłą polewą polać wystudzone ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry