Menu

Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej

Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej to pyszny obiad na co dzień i od święta. Sznycel z indyka jest lekkostrawnym i pożywnym mięsem, które chętnie jedzą zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Bardzo łatwo się je przygotowuje i nie wymagają długiego marynowania ani pieczenia.

Sznycle z indyka w panierce
Kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej są mniej kaloryczne od tych, których panierka składa się z bułki tartej. Panierka z mąki pełnoziarnistej mniej chłonie tłuszcz i mniej się przypala podczas smażenia, inaczej, niż jest to w przypadku bułki tartej. Oczywiście podstawowym warunkiem jest kładzenie kotletów z indyka na patelnię, gdy tłuszcz jest już dość dobrze rozgrzany i pilnowanie czasu ich smażenia. Sznycle z indyka po usmażeniu z wierzchu są chrupiące, a w środku przyjemnie soczyste. Natka pietruszki wrzucona do jajek, nie tylko dodaje kotletom smaku, ale i wpływa na ich bardziej odświętny wygląd.

Liczba porcji: 5

Składniki na kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej:

  • 500 g piersi z indyka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka (L)
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety z indyka w panierce pełnoziarnistej?

  1. Pierś z indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozbić delikatnie tłuczkiem. Indyka łatwiej oddzielimy od deski i tłuczka, jeśli przed rozbijaniem na spód i na wierzch plastra mięsa podłożymy folię spożywczą.
  2. Każdy plaster oprószyć delikatnie z obu stron solą, pieprzem i kolendrą.
  3. Jajka roztrzepać i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  4. Kotlety obtaczać w mące, następnie w jajku i znów w mące pełnoziarnistej.
  5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, do czasu delikatnego przyrumienienia się z obu stron. Uważać, aby zbyt mocno nie przypiekać, gdyż kotlety będą w środku suche.
  6. Podawać na ciepło z ryżem, ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Kotlety z indyka dobrze smakują również na zimno w kanapce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry