Menu

Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem

Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty nie zajmuje dużo czasu. Można ją podawać od razu po zrobieniu, gdyż jest soczysta i nie wymaga długiego marynowania.

Czerwona kapusta z marchewką i koperkiem
Czerwona kapusta jest dość twardym warzywem i poszatkowana wymaga sporo czasu, aby zmiękła i stała się soczysta. Rewelacyjnym sposobem na soczystą surówkę z czerwonej kapusty jest jej tarcie na tarce o dużych oczkach. Proces ten sprawia, że wszystkie soki i cały smak wydostaje się na zewnątrz, a twarde liście kapusty miękną i surówkę można od razu podać do jedzenia. Świetnym dodatkiem do czerwonej kapusty jest świeży koperek, który oprócz smaku surówce nadaje pięknego aromatu.
Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem stanowi pyszny dodatek do wielu dań obiadowych.

Liczba porcji: 5

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty z koperkiem:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • mała wiązka koperku
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 2 - 3 łyżki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z koperkiem?

  1. Kapustę, marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko posypać łyżeczką soli i dokładnie wymieszać.
  2. Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty.
  3. Majonez, musztardę, ocet jabłkowy i cytrynę wymieszać i powstałym dresingiem polać warzywa.
  4. Następnie wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Przed podaniem najlepiej odczekać 20 - 30 minut, aby składniki się połączyły i surówka nabrała soczystości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry