Menu

Klopsiki z indyka z koperkiem

Delikatne klopsiki z indyka z koperkiem to idealne danie na obiad zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aromatyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym są pysznym i lekkostrawnym posiłkiem na lato.

Klopsiki z ziemniakami
Klopsiki z indyka z koperkiem bardzo szybko się przygotowuje. Najsmaczniejsze klopsiki wychodzą z mielonego udźca indyka, gdyż jest on bardziej soczysty, niż np. pierś. Klopsiki drobiowe w połączeniu z sosem koperkowym smakują rewelacyjnie.

Mięso mielone z indyka po wyrobieniu może wydawać się zbyt rzadkie. Nie dodawać jednak dużo mąki, aby po ugotowaniu klopsiki nie były twarde. Klopsiki pod wpływem temperatury nieco się kurczą i stają się bardziej zwarte.

Liczba porcji: 15 - 20 

Składniki na klopsiki z indyka z koperkiem:

  • 1000 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa)
  • 2 wiązki koperku
  • 2 - 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 100 ml śmietany do zupy
  • mleko do namoczenia bułeczki
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić klopsiki z indyka z koperkiem?

  1. Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
  2. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać albo rozgnieść praską i dodać do mięsa.
  3. Jedną wiązkę koperku posiekać i dodać do mięsa.
  4. Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułeczką, pieprzem naturalnym, solą, 1 łyżeczką kolendry i 2 łyżkami mąki. Gdyby masa z mięsa była zbyt rzadka, to należy dodać nieco więcej mąki.
  5. Mięso odstawić na 10 minut, po czym z mięsa formować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko na patelni.
  6. Obsmażone klopsiki zalać wrzącą woda lub bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem około 20 minut. Klopsiki powinny być całkowicie zanurzone w płynie.  
  7. Dodać pieprz ziołowy, drugą wiązkę posiekanego koperku, pozostałą kolendrę i zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę.
  8. Gotować około 7 minut bez przykrycia, aby płyn nieco odparował i zagęścił. Na koniec doprawić sos pieprzem i solą do smaku.
  9. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry