Delikatne klopsiki z indyka z koperkiem to idealne danie na obiad zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Aromatyczne pulpety drobiowe w sosie koperkowym są pysznym i lekkostrawnym posiłkiem na lato.
Klopsiki z indyka z koperkiem bardzo szybko się przygotowuje. Najsmaczniejsze klopsiki wychodzą z mielonego udźca indyka, gdyż jest on bardziej soczysty, niż np. pierś. Klopsiki drobiowe w połączeniu z sosem koperkowym smakują rewelacyjnie.
Mięso mielone z indyka po wyrobieniu może wydawać się zbyt rzadkie. Nie dodawać jednak dużo mąki, aby po ugotowaniu klopsiki nie były twarde. Klopsiki pod wpływem temperatury nieco się kurczą i stają się bardziej zwarte.
Liczba porcji: 15 - 20
Składniki na klopsiki z indyka z koperkiem:
- 1000 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa)
- 2 wiązki koperku
- 2 - 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kolendry
- 8 łyżek mąki pszennej
- 100 ml śmietany do zupy
- mleko do namoczenia bułeczki
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić klopsiki z indyka z koperkiem?
- Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku.
- Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać albo rozgnieść praską i dodać do mięsa.
- Jedną wiązkę koperku posiekać i dodać do mięsa.
- Mięso wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułeczką, pieprzem naturalnym, solą, 1 łyżeczką kolendry i 2 łyżkami mąki. Gdyby masa z mięsa była zbyt rzadka, to należy dodać nieco więcej mąki.
- Mięso odstawić na 10 minut, po czym z mięsa formować małe klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko na patelni.
- Obsmażone klopsiki zalać wrzącą woda lub bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem około 20 minut. Klopsiki powinny być całkowicie zanurzone w płynie.
- Dodać pieprz ziołowy, drugą wiązkę posiekanego koperku, pozostałą kolendrę i zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę.
- Gotować około 7 minut bez przykrycia, aby płyn nieco odparował i zagęścił. Na koniec doprawić sos pieprzem i solą do smaku.
- Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.