Pyszne i proste do zrobienia zdrowe placki gryczane. Idealna wegetariańska przekąska na deser. Zdrowe śniadanie, które przygotujesz bez dużego wysiłku.
W kuchni, zamiast mąki pszennej warto wykorzystywać zdrowsze jej zamienniki. Mąka gryczana jest zdecydowanie zdrowsza, zawiera dużo wartości odżywczych i jest bezglutenowa. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdza się w wielu dietach. Nie macie pewności czy płatki owsiane są czyste i nie ma w nich dodatku innych zbóż? Jeśli w przepisie na placki gryczane zamienicie je na płatki jaglane lub kukurydziane, to danie będzie w 100% bezglutenowe. Jeśli nie macie mąki gryczanej, to można zmielić w młynku nieprażoną kaszę ryczaną.
Liczba porcji: 25 - 30
Składniki na placki gryczane:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 40 g drobnych płatków owsianych
- 200 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 - 2 jabłka lub inne owoce (opcjonalnie)
- cukier puder do podania
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić placki gryczane?
- Jajka roztrzepać z jogurtem i rozpuszczonym masłem.
- Mąkę gryczaną wymieszać z płatkami owsianymi, sodą oczyszczoną, cukrem, solą i cynamonem.
- Sypkie składniki dodać do płynnych i dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać pokrojone na drobne kawałeczki jabłka lub inne owoce i starannie wymieszać.
- Smażyć niezbyt duże placuszki na umiarkowanie rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Po usmażeniu placki gryczane posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.