Menu

Pieczone leczo z papryki i cukinii

Pieczone leczo z papryki i cukinii to pożywne i smaczne danie na zdrowy obiad. Bardzo łatwy do przygotowania jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Lekkostrawne danie, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mięso można pominąć i będzie to również obiad dla wegetarian.

Leczo z papryki i cukinii
Pieczone leczo z papryki i cukinii to jedno z tych dań, które warto wybrać do przygotowania na szybki obiad. Kolorowe leczo z piekarnika jest bardzo aromatyczne, a warzywa po upieczeniu zachowują swój kształt i jędrność. Pieczone leczo dobrze smakuje również na zimno i warto przygotować je na lunch do pracy.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie

Składniki na pieczone leczo z papryki i cukinii:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • mała wiązka koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 600 - 700 g piersi kurczaka lub indyka
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2,5 - 3 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pieczone leczo z cukinii i papryki?

  1. Piersi kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałeczki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju. Mięso wyłożyć do brytfanki i przyprawić pieprzem, solą i papryką.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju i równomiernie rozłożyć na mięsie.
  3. Marchewki obrać, pokroić w małe słupki i obsmażyć, dodać do brytfanki.
  4. Mięso zalać passatą pomidorową i posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
  5. Cukinie pokroić w 0,5 cm plastry, a papryki na niezbyt duże kawałki i rozłożyć na mięsie. Wierzch oprószyć solą, pieprzem ziołowym i oregano.
  6. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 minut. Po tym czasie sprawdzić, jeśli warzywa są jeszcze twarde, to zwiększyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze około 10 minut.
  7. Pieczone leczo z cukinii i papryki najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem.

3 komentarze:

  1. Robię leczo ale nie próbowałam jeszcze takiego w wersji pieczonej. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto wypróbować :) Dziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. U mnie takie dania zawsze mają wzięcie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry