Pieczone leczo z papryki i cukinii to pożywne i smaczne danie na zdrowy obiad. Bardzo łatwy do przygotowania jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Lekkostrawne danie, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mięso można pominąć i będzie to również obiad dla wegetarian.
Pieczone leczo z papryki i cukinii to jedno z tych dań, które warto wybrać do przygotowania na szybki obiad. Kolorowe leczo z piekarnika jest bardzo aromatyczne, a warzywa po upieczeniu zachowują swój kształt i jędrność. Pieczone leczo dobrze smakuje również na zimno i warto przygotować je na lunch do pracy.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie
Składniki na pieczone leczo z papryki i cukinii:
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- mała wiązka koperku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 600 - 700 g piersi kurczaka lub indyka
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 2,5 - 3 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pieczone leczo z cukinii i papryki?
- Piersi kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałeczki i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju. Mięso wyłożyć do brytfanki i przyprawić pieprzem, solą i papryką.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki. Zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju i równomiernie rozłożyć na mięsie.
- Marchewki obrać, pokroić w małe słupki i obsmażyć, dodać do brytfanki.
- Mięso zalać passatą pomidorową i posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
- Cukinie pokroić w 0,5 cm plastry, a papryki na niezbyt duże kawałki i rozłożyć na mięsie. Wierzch oprószyć solą, pieprzem ziołowym i oregano.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 minut. Po tym czasie sprawdzić, jeśli warzywa są jeszcze twarde, to zwiększyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze około 10 minut.
- Pieczone leczo z cukinii i papryki najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem.
Robię leczo ale nie próbowałam jeszcze takiego w wersji pieczonej. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :) Dziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńU mnie takie dania zawsze mają wzięcie
OdpowiedzUsuń