Makaron ze szpinakiem na pyszny i łatwy do zrobienia obiad. Sos beszamelowy do makaronu ze szpinakiem, który sprawdzi się również do zapiekanek. Szybki obiad, który przygotujesz bez dużego wysiłku.
Makaron ze szpinakiem to prosty przepis na pyszny i szybki obiad. W przepisie wykorzystałam szpinak mrożony, ale można również użyć świeżego, który przed dodaniem trzeba pokroić. W tym daniu najlepiej wykorzystać makaron z mąki semolina, który po ugotowaniu powinien być al'dente.
Liczba porcji: 4
Przepis na makaron ze szpinakiem:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 400 g makaronu świderki z semoliny
Sos beszamel do makaronu:
- 0,5 l mleka
- 3,5 łyżki mąki
- 50 -60 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
- Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę, następnie krótko podsmażyć na maśle.
- Do czosnku dodać bez rozmrażania szpinak i podsmażać na małej mocy palnika do czasu, aż się rozmrozi i będzie gorący.
- W głębokiej patelni roztopić masło, do którego dodawać po łyżce masło. Krótko smażyć na małej mocy palnika, ciągle mieszać trzepaczką, aby powstała jednolita konsystencja.
- Do podsmażonej mąki wlać podgrzane mleko, dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową i gotować około 10 minut na dość dużej mocy palnika do czasu, aż powstanie niezbyt gęsty budyń. Podczas gotowania cały czas mieszać trzepaczką, aby konsystencja sosu była gładka.
- Do ugotowanego sosu dodać wcześniej przygotowany szpinak i ciągle mieszając gotować, aż szpinak równomiernie połącz się z sosem.
- W międzyczasie ugotować al'dente makaron zgodnie z wytycznymi podanymi przez producenta na opakowaniu.
- Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać ze szpinakiem.
Rewelacyjnie smakuje i szybko się go robi :)
OdpowiedzUsuń