Najlepszy sos bolognese, jaki do tej pory jadłam. Sos jest bardzo sycący i łatwy do przygotowania. Sos bolognese jest bogaty w smaku, a podany na obiad z makaronem, na pewno wszystkim posmakuje.
Sos świetnie smakuje nie tylko podany od razu po zrobieniu, ale również podgrzany i nie wiem, czy nie jest jeszcze lepszy. Oprócz jedzenia takiego sosu z makaronem używam go również do przygotowania lazanii.
Oczywiście, aby danie było smaczne, należy użyć dobrej jakości składników i nie skracać czasu duszenia. W tym przypadku to czas duszenia wpływa na smak i delikatność mięsa w sosie.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 150 minut
Składniki na sos bolognese:
- 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego)
- 150 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych
- 300 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml mleka lub śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pieprz i sól do smaku (u mnie soli było 2,5 łyżeczki)
Jak zrobić sos bolognese?
- Marchew, selera, czosnek, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Świerze pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć do momentu, aż zacznie wytapiać się tłuszcz.
- Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek.
- Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut.
- Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni.
- Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut.
- Dodać passatę i mleko, dusić wszystko pod przykryciem około 60 - 80 minut.
- Następnie dodać koncentrat i sól, po wymieszaniu gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym pieprzem.
- Sos bolegnese najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem.
moja córka wprost kocha ten sos ;)
OdpowiedzUsuńTeż baaardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuń