Menu

Soczyste kotlety mielone

Soczyste kotlety mielone to smaczne i dość często robione danie na pewno nie tylko w moim domu. Kotlety są łatwe do przygotowania i dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno położone na kanapce.

Kotlety mielone na domowy obiad
Kotlety będą bardziej soczyste, jeśli mięso mielone nie będzie zbyt chude. Według mnie najsmaczniejsze kotlety są smażone na smalcu, ale wiem, że dużo osób tak jak ja zrezygnowało z niego prawie całkowicie. Kotlety będą smaczne, jeśli zrobimy je z dobrej jakości mięsa. Nie warto brać byle jakiego mięsa mielonego, które wcześniej zostało zapakowane w folię, gdyż nie wiemy tak naprawdę, co tam zostało zmielone. Najlepiej kupować niezbyt tłustą łopatkę w kawałku i mielić ją samemu lub prosić o zmielenie w sklepie, jeśli jest taka możliwość. Można wtedy zobaczyć, jak wygląda mięso i na pewno będzie ono świeżo zmielone.
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na soczyste kotlety mielone:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 
  • 1 bułeczka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej

Dodatkowo:

  • mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia kotletów 
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

  1. Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie dodać do mięsa.
  2. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa.
  3. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) dodać do mięsa i dokładnie je wyrobić. Powinna powstać jednolita, dająca się formować zwarta masa. Jeśli masa jest zbyt rzadka to, należy dodać bułki tartej, jeśli zaś zbyt zwarta dodać nieco mleka.
  4. Wyrobioną masę mięsną na kotlety odstawić na około 10 minut, aby mięso wchłonęło wilgoć i przeszło przyprawami. Po tym czasie kotlety lepiej się formują i mniej lepią się do dłoni. Formując kotlety, dłonie można moczyć w zimnej wodzie lub smarować tłuszczem.
  5. Z masy uformować niezbyt duże w miarę równe kotlety i obtoczyć je w mące pełnoziarnistej. 
  6. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem do przyrumienienia się kotletów z obu stron. Po usmażeniu najlepiej jeden kotlet sprawdzić, gdyż czas smażenia kotletów zależy od patelni, jakości mięsa i wielkości kotletów.
  7. Kotlety mielone najlepiej smakują z buraczkami na ciepło i ziemniakami.

    Zobacz również: buraczki na ciepło.

5 komentarzy:

  1. Takie kotlety zawsze świetnie smakują, ja lubię klasycznie podane z ziemniakami i buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :-) moja rodzinka takie uwielbia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis będę próbował go powtórzyć!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry