Menu

Czekośliwka

Czekośliwka to pyszna konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao. Świetnie pasuje do przekładania ciast, jako dodatek do naleśników lub kasz i płatków na śniadanie.

Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao na pyszny deser
Proste wykonanie i mała ilość składników, bez konserwantów i dodatkowych substancji żelujących. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao jest tak dobra, że garnek po jej gotowaniu jest wyskrobywany prawie do czysta. Konfitura najsmaczniejsza wychodzi z dojrzałych śliwek węgierek, gdyż są mięsiste i niezbyt wodniste. Ilość cukru należy dostosować do stopnia kwaśności śliwek i swoich upodobań. Czekośliwka im będzie dłużej gotowana, tym będzie miała gęstszą konsystencję i bardziej rozgotowane owoce.

Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 12 łyżek cukru
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego

Jak zrobić czekośliwkę?

  1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę.
  2. Masło rozgrzać w garnku lub patelni z grubym dnem i smażyć na nim śliwki przez około 15 minut.
  3. Następnie dodać cukier i gotować na minimalnej mocy palnika, aż masa zacznie gęstnieć. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. W międzyczasie dodać kakao.
  4. W konfiturze lubię, gdy trafiają się nierozgotowane cząstki śliwek. Zostawiam więc szklankę pokrojonych śliwek i dodaję je do konfitury po około 30 minutach gotowania. 
  5. Bardzo gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych małych słoiczków, obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
  6. Czekośliwkę, która jest przeznaczona do bieżącego jedzenia po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: sposób na drylowanie owoców.

9 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry