Menu

Flaczki z kani

Flaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian.

Zupa flaczki z grzyba kania
Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne i szybko zniknęły, gdyż każdy chciał jeszcze dolewkę. Szkoda, że sezon na kanie jest taki krótki i później ich już nie ma, albo są robaczywe.

Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania 30 minut

Składniki na flaczki z kani:

  • 3 - 4 średnie kapelusze kani
  • 2 marchewki
  • mały seler
  • mały por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • wiązka pietruszki
  • 2 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 ziarenka jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Jak zrobić zupę flaczki z grzyba kania?

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
  2. W garnku zagotować wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut.
  3. Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć. 
  4. Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek, paprykę, chili, imbir i gotować około 10 minut.
  5. Jeśli chcemy zagęścić zupę, należy dodać drobną kaszę jęczmienną i gotować do jej miękkości.
  6. Na sam koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną pietruszkę i po zagotowaniu się można zdjąć zupę z palnika.

    Zobacz również: smażona kania w cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry