Flaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian.
Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne i szybko zniknęły, gdyż każdy chciał jeszcze dolewkę. Szkoda, że sezon na kanie jest taki krótki i później ich już nie ma, albo są robaczywe.
Ilość porcji: 3 - 4
Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania 30 minut
Składniki na flaczki z kani:
- 3 - 4 średnie kapelusze kani
- 2 marchewki
- mały seler
- mały por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- wiązka pietruszki
- 2 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 ziarenka jałowca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki majeranku
- 2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Jak zrobić zupę flaczki z grzyba kania?
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
- W garnku zagotować wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut.
- Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć.
- Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek, paprykę, chili, imbir i gotować około 10 minut.
- Jeśli chcemy zagęścić zupę, należy dodać drobną kaszę jęczmienną i gotować do jej miękkości.
- Na sam koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną pietruszkę i po zagotowaniu się można zdjąć zupę z palnika.
Zobacz również: smażona kania w cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.