Smażona kania w cieście w sezonie grzybowym jest bardzo smacznym daniem na obiad. Ciasto zapobiega zbyt mocnemu wysuszeniu grzyba w czasie smażenia, a do tego przypieczone przyjemnie chrupie.
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na smażoną kanię w cieście:
- 5 - 6 kapeluszy grzyba kania
- 3 jajka
- 100 - 150 ml mleka
- 5 - 6 łyżek mąki pszennej (może być część pełnoziarnistej)
- pieprz
- sól
- wiązka natki pietruszki
- masło klarowane do smażenia
Jak przygotować smażoną kanię w cieście?
- Kanię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i większe kapelusze przekroić na pół.
- Jajka, mleko, mąkę, odrobinę soli i pieprzu i posiekaną pietruszkę roztrzepać, aby powstało jednolite nieco gęstsze ciasto niż na naleśniki. Najlepiej zanurzyć kawałek grzyba w cieście i sprawdzić, czy dobrze się na nim trzyma.
- Grzyby oprószyć niewielką ilością pieprzu i soli, zanurzać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do przyrumienienia. Na patelnię kłaść najpierw stroną z blaszkami.
- Tak usmażona kania świetnie smakuje z razowym pieczywem lub domowymi frytkami.
Zobacz również: pieczona cukinia.
Uwiebiam kanie, ja smażę je w panierce, muszę wypróbować ten przepis Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWcześniej również smażyłam w panierce, ale panierka bardziej chłonie tłuszcz i teraz robię w cieście. Oczywiście smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aby ciasto szybko się zapiekało.
Usuń