Menu

Smażona kania w cieście

Smażona kania w cieście w sezonie grzybowym jest bardzo smacznym daniem na obiad. Ciasto zapobiega zbyt mocnemu wysuszeniu grzyba w czasie smażenia, a do tego przypieczone przyjemnie chrupie.

Grzyb kania w cieście na obiad
Grzyby najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła lub od zaprzyjaźnionego dobrze znającego się na grzybach grzybiarza. Kiedyś bardzo lubiłam zbierać grzyby i pamiętam, że kanie były najwcześniej pojawiającymi się grzybami pod koniec lata. Rosną one zazwyczaj na łąkach i obrzeżach lasu porośniętego trawą. Uwielbiałam zaraz po powrocie z lasu zjeść świeżo usmażone grzyby.

Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na smażoną kanię w cieście:

  • 5 - 6 kapeluszy grzyba kania
  • 3 jajka
  • 100 - 150 ml mleka
  • 5 - 6 łyżek mąki pszennej (może być część pełnoziarnistej)
  • pieprz
  • sól
  • wiązka natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia

Jak przygotować smażoną kanię w cieście?

  1. Kanię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i większe kapelusze przekroić na pół.
  2. Jajka, mleko, mąkę, odrobinę soli i pieprzu i posiekaną pietruszkę roztrzepać, aby powstało jednolite nieco gęstsze ciasto niż na naleśniki. Najlepiej zanurzyć kawałek grzyba w cieście i sprawdzić, czy dobrze się na nim trzyma.
  3. Grzyby oprószyć niewielką ilością pieprzu i soli, zanurzać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do przyrumienienia. Na patelnię kłaść najpierw stroną z blaszkami.
  4. Tak usmażona kania świetnie smakuje z razowym pieczywem lub domowymi frytkami.

    Zobacz również: pieczona cukinia.

2 komentarze:

  1. Uwiebiam kanie, ja smażę je w panierce, muszę wypróbować ten przepis Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej również smażyłam w panierce, ale panierka bardziej chłonie tłuszcz i teraz robię w cieście. Oczywiście smażę na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aby ciasto szybko się zapiekało.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry