Pyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami.
Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki zrobione na ciepło. Ich podsmażanie sprawia, że stają się słodsze i bardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak, a ocet jabłkowy i cytryna podkreśla i go wydobywa. Buraki mają lepszy smak, gdy przed smażeniem są najpierw upieczone, a nie gotowane w wodzie.
Buraki są źródłem cennych witamin i minerałów potrzebnych dla naszego organizmu. Najwięcej ich powinny spożywać osoby mające problemy z układem krwionośnym i chorujące na anemię lub białaczkę. Buraki nie są zalecane jedynie dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.
Buraki są źródłem cennych witamin i minerałów potrzebnych dla naszego organizmu. Najwięcej ich powinny spożywać osoby mające problemy z układem krwionośnym i chorujące na anemię lub białaczkę. Buraki nie są zalecane jedynie dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.
Składniki na buraczki:
- 6 - 7 średnich buraków
- jabłko
- duża cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz naturalny i sól do smaku
- rzepakowy do smażenia
Jak zrobić buraczki na ciepło?
- Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum czasie. Buraki można również ugotować w wodzie, ale te pieczone są smaczniejsze.
- Po upieczeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do braka zetrzeć również jabłko.
- Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać buraki, jabłko, przyprawy i smażyć, aż buraki zaczną się lekko przypiekać. Buraki są zazwyczaj słodkie, ale dodanie odrobiny cukru wydobywa z nich smak i utrwala kolor buraka. W międzyczasie na pewno trzeba będzie dodać więcej oleju.
- Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Buraczki na ciepło świetnie pasują prawie do każdego dania mięsnego, a szczególnie do pieczonej kaczki.
Zobacz również: pieczona cukinia.
lubię bardzo takie buraczki
OdpowiedzUsuńNiebo w buzi :D
OdpowiedzUsuń