Menu

Karkówka pieczona z pieczarkami

Aromatyczna karkówka pieczona z pieczarkami jest prostym do przygotowania i smacznym daniem na obiad. Upieczone mięso wychodzi soczyste i świetnie do niego pasują pieczone ziemniaki.

Pieczone mięso z pieczarkami i cebulą
Danie śmiało, można nazwać jednogarnkowym, gdyż razem z mięsem można upiec również ziemniaki. Karkówkę do pieczenia najlepiej wybierać niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem i raczej średniej wielkości. Duże kawałki mogą pochodzić ze starszej sztuki i być mniej smaczne po upieczeniu. Ilość przypraw dopasować do swoich upodobań.
U mnie karkówka jest jednym z najczęściej przygotowywanych mięs na obiad. Świetnie sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, gdyż zawarty w niej tłuszcz dobrze rozprowadza smak i nadaje soczystości.

Ilość porcji: 8 - 10
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składnik na karkówkę pieczoną z pieczarkami:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kminku w ziarenkach lub mielonego
  • 4 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 6 - 8 ziemniaków
  • oliwa
  • pieprz ziołowy 
  • sól 
  • mielony rozmaryn lub kminek 

Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami?

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
  2. Następnie natrzeć solą, pieprzem ziołowym, kminkiem, majerankiem i odstawić na co najmniej godzinę, aby przeszło przyprawami.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze plastry i lekko podsmażyć na maśle przyprawiając solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
  4. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć lekko na oleju, po czym zdjąć z patelni i obsmażyć na niej plastry karkówki. 
  5. Karkówkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem naturalnym, przykryć cebulą i pieczarkami, delikatnie oprószyć solą.
  6. Ziemniaki obrać, przekroić na pół, posmarować oliwą i przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem lub mielonym kminkiem. Ziemniaki poukładać miejscem przecięcia do góry wokół ścianek naczynia. 
  7. Karkówkę piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 45 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze około 15 minut. Na koniec sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są upieczone.
  8. Przed podanie odczekać około 5 minut.

    Zobacz również: gulasz z pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry