Aromatyczna karkówka pieczona z pieczarkami jest prostym do przygotowania i smacznym daniem na obiad. Upieczone mięso wychodzi soczyste i świetnie do niego pasują pieczone ziemniaki.
Danie śmiało, można nazwać jednogarnkowym, gdyż razem z mięsem można upiec również ziemniaki. Karkówkę do pieczenia najlepiej wybierać niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem i raczej średniej wielkości. Duże kawałki mogą pochodzić ze starszej sztuki i być mniej smaczne po upieczeniu. Ilość przypraw dopasować do swoich upodobań.
U mnie karkówka jest jednym z najczęściej przygotowywanych mięs na obiad. Świetnie sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, gdyż zawarty w niej tłuszcz dobrze rozprowadza smak i nadaje soczystości.
Ilość porcji: 8 - 10
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
U mnie karkówka jest jednym z najczęściej przygotowywanych mięs na obiad. Świetnie sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, gdyż zawarty w niej tłuszcz dobrze rozprowadza smak i nadaje soczystości.
Ilość porcji: 8 - 10
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Składnik na karkówkę pieczoną z pieczarkami:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki kminku w ziarenkach lub mielonego
- 4 łyżki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- łyżeczka tymianku
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 6 - 8 ziemniaków
- oliwa
- pieprz ziołowy
- sól
- mielony rozmaryn lub kminek
Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami?
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
- Następnie natrzeć solą, pieprzem ziołowym, kminkiem, majerankiem i odstawić na co najmniej godzinę, aby przeszło przyprawami.
- Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze plastry i lekko podsmażyć na maśle przyprawiając solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć lekko na oleju, po czym zdjąć z patelni i obsmażyć na niej plastry karkówki.
- Karkówkę włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem naturalnym, przykryć cebulą i pieczarkami, delikatnie oprószyć solą.
- Ziemniaki obrać, przekroić na pół, posmarować oliwą i przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem lub mielonym kminkiem. Ziemniaki poukładać miejscem przecięcia do góry wokół ścianek naczynia.
- Karkówkę piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C przez 45 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze około 15 minut. Na koniec sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są upieczone.
- Przed podanie odczekać około 5 minut.
Zobacz również: gulasz z pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.