Menu

Gulasz z pieczarkami

Gulasz z pieczarkami to pyszne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Sycący gulasz zawiera mięso, grzyby, dużo warzyw i aromatyczne przyprawy. 

Gulasz wieprzowy z ziemniakami
Do zrobienia gulaszu najlepiej wybierać mięso, które zawiera w sobie nieco tłuszczu, wtedy danie wychodzi soczyste i pełne smaku. Chude kawałki mięsa zazwyczaj w gulaszu wychodzą suche i niezbyt smaczne. Dobrze do tego celu nadaje się łopatka lub niezbyt tłusta karkówka wieprzowa. Tłuszcz zawarty w mięsie świetnie rozprowadza po nim smak i nadaje soczystości. Gulaszu nie należy też zbyt długo gotować, gdyż mięso bardzo mocno się porozpada i wyjdzie z niego gęsta zupa.
Mięso na gulasz przed smażeniem najlepiej obtoczyć w mące, która podczas gotowania pięknie zagęści gulasz. W sezonie pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Gulasz z pieczarkami dobrze smakuje podany z ziemniakami, grubą kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie

Składniki na gulasz z pieczarkami:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 400 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń selera
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżeczka mielonego
  • łyżeczka cząbru
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia 
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić gulasz z pieczarkami?

  1. Mięso umyć i pokroić na kawałki o boku minimum 3 cm.
  2. Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 
  3. W dużym garnku z grubym dnem zagotować litr wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dodać podsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 30 minut, co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliło. Mięso w garnku powinno być pokryte płynem, jeśli tak nie jest, należy dodać wrzącej wody.
  4. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, lekko obsmażyć i dodać do mięsa.
  5. Marchewkę i selera obrać, drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa.
  6. Do gulaszu dodać gałązki rozmarynu, majeranek, cząber, paprykę i sól, gotować około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  7. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować jeszcze 5 minut.
  8. Przyprawić do smaku pieprzem i posiekaną natką pietruszki, zagotować, przykryć i odczekać przed podaniem około 7 minut, aby zakończył się proces duszenia.
  9. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną.

    Zobacz również: fasolka po bretońsku.

2 komentarze:

  1. jesienią mam ochotę na takie sycące gulasze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz jesienią dobrze smakuje i syci, gdyż warzywa są jeszcze pełne smaku :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry