Gulasz z pieczarkami to pyszne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Sycący gulasz zawiera mięso, grzyby, dużo warzyw i aromatyczne przyprawy.
Do zrobienia gulaszu najlepiej wybierać mięso, które zawiera w sobie nieco tłuszczu, wtedy danie wychodzi soczyste i pełne smaku. Chude kawałki mięsa zazwyczaj w gulaszu wychodzą suche i niezbyt smaczne. Dobrze do tego celu nadaje się łopatka lub niezbyt tłusta karkówka wieprzowa. Tłuszcz zawarty w mięsie świetnie rozprowadza po nim smak i nadaje soczystości. Gulaszu nie należy też zbyt długo gotować, gdyż mięso bardzo mocno się porozpada i wyjdzie z niego gęsta zupa.
Mięso na gulasz przed smażeniem najlepiej obtoczyć w mące, która podczas gotowania pięknie zagęści gulasz. W sezonie pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Gulasz z pieczarkami dobrze smakuje podany z ziemniakami, grubą kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie
Mięso na gulasz przed smażeniem najlepiej obtoczyć w mące, która podczas gotowania pięknie zagęści gulasz. W sezonie pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi. Gulasz z pieczarkami dobrze smakuje podany z ziemniakami, grubą kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 40 minut + gotowanie
Składniki na gulasz z pieczarkami:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 400 g pieczarek
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- korzeń selera
- papryka czerwona
- natka pietruszki
- 3 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżeczka mielonego
- łyżeczka cząbru
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić gulasz z pieczarkami?
- Mięso umyć i pokroić na kawałki o boku minimum 3 cm.
- Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- W dużym garnku z grubym dnem zagotować litr wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Dodać podsmażone mięso i dusić pod przykryciem około 30 minut, co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliło. Mięso w garnku powinno być pokryte płynem, jeśli tak nie jest, należy dodać wrzącej wody.
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, lekko obsmażyć i dodać do mięsa.
- Marchewkę i selera obrać, drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa.
- Do gulaszu dodać gałązki rozmarynu, majeranek, cząber, paprykę i sól, gotować około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować jeszcze 5 minut.
- Przyprawić do smaku pieprzem i posiekaną natką pietruszki, zagotować, przykryć i odczekać przed podaniem około 7 minut, aby zakończył się proces duszenia.
- Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Zobacz również: fasolka po bretońsku.
jesienią mam ochotę na takie sycące gulasze:)
OdpowiedzUsuńGulasz jesienią dobrze smakuje i syci, gdyż warzywa są jeszcze pełne smaku :)
Usuń