Menu

Pieczona kaczka z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami jest aromatyczna, soczysta w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz. Soczystości kaczce nadają jabłka i wcześniejsze moczenie jej w zalewie.

Soczysta kaczka pieczona na obiad
Moczenie kaczki w zalewie sprawia również, że nie musimy jej w trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem, gdyż kaczka nie wysycha. Najpierw kaczkę piekę w 200 stopniach C bez przykrywania, aby rozpoczął się proces wytapiania tłuszczu. Później przykrywam i w niższej temperaturze pozwalam jej się powoli piec, a na koniec odkrywam i zapiekam jeszcze, aby skórka była bardziej chrupiąca. Według mnie ten sposób nie wymaga poświęcania kaczce tak dużo uwagi, jak w przypadku pieczenia jej bez przykrywania.

Koniecznie wypróbujcie ten sposób na soczystą kaczkę, ostatnio stosuję nawet podobną zalewę do kurczaka. Do kaczki świetnie pasują buraczki, zawijam więc buraki w folię aluminiową i piekę w piekarniku obok brytfanki z kaczką i robię z nich buraczki na ciepło.

Składniki na pieczoną kaczkę z jabłkami:

  • 2 - 2,5 kg kaczki
  • duże jabłko
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mała cytryna
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • łyżeczka kolendry
  • 1 - 2 łyżki oleju

Jak przygotować pieczoną kaczkę z jabłkami?

  1. W dużym garnku rozmieszać 2 litry wody z cukrem i solą, dodać rozgniecione ziele angielskie i listek laurowy. 
  2. Kaczkę oczyścić, umyć i zanurzyć w zalewie, można obciążyć talerzykiem, aby cała była zanurzona w płynie i odstawić na 12 godzin do lodówki.
  3. Po tym czasie kaczkę wyjąć z zalewy osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć pozostałymi przyprawami.
  4. Jabłko pokroić w ósemki i wymieszać z łyżeczką majeranku, a cebulę, czosnek i 3/4 cytryny pokroić w mniejsze cząstki i wypełnić nimi wnętrze kaczki. Jabłek zbyt dużo nie napychać, gdyż w czasie pieczenia skóra kaczki może pęknąć. Po wypełnieniu otwory w kaczce spiąć wykałaczkami lub zaszyć specjalnymi do tego celu nićmi, aby jabłka nie wypadły.
  5. Kaczkę skropić sokiem wyciśniętym z 1/4 cytryny, z wierzchu posmarować olejem i oprószyć dodatkowo majerankiem i pieprzem.
  6. Kaczkę ułożyć w brytfance na grzbiecie, końce nóżek przed przypaleniem zabezpieczyć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni C. Następnie kaczkę przykryć i dalej piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać kaczkę jeszcze przez 15 minut, aby skórka była bardziej chrupiąca. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, na każdy kg kaczki potrzeba 60 minut pieczenia. U mnie kaczka miała nieco ponad 2 kg i czas podany w przepisie był w sam raz na jej upieczenie.
  7. Przed podaniem kaczki odczekać z 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia.
  8. Kaczka świetnie smakuje z dodatkiem buraczków na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry