Kaczka pieczona z jabłkami jest aromatyczna, soczysta w środku i z chrupiącą skórką na zewnątrz. Soczystości kaczce nadają jabłka i wcześniejsze moczenie jej w zalewie.
Koniecznie wypróbujcie ten sposób na soczystą kaczkę, ostatnio stosuję nawet podobną zalewę do kurczaka. Do kaczki świetnie pasują buraczki, zawijam więc buraki w folię aluminiową i piekę w piekarniku obok brytfanki z kaczką i robię z nich buraczki na ciepło.
Składniki na pieczoną kaczkę z jabłkami:
- 2 - 2,5 kg kaczki
- duże jabłko
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- mała cytryna
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- łyżeczka kolendry
- 1 - 2 łyżki oleju
Jak przygotować pieczoną kaczkę z jabłkami?
- W dużym garnku rozmieszać 2 litry wody z cukrem i solą, dodać rozgniecione ziele angielskie i listek laurowy.
- Kaczkę oczyścić, umyć i zanurzyć w zalewie, można obciążyć talerzykiem, aby cała była zanurzona w płynie i odstawić na 12 godzin do lodówki.
- Po tym czasie kaczkę wyjąć z zalewy osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć pozostałymi przyprawami.
- Jabłko pokroić w ósemki i wymieszać z łyżeczką majeranku, a cebulę, czosnek i 3/4 cytryny pokroić w mniejsze cząstki i wypełnić nimi wnętrze kaczki. Jabłek zbyt dużo nie napychać, gdyż w czasie pieczenia skóra kaczki może pęknąć. Po wypełnieniu otwory w kaczce spiąć wykałaczkami lub zaszyć specjalnymi do tego celu nićmi, aby jabłka nie wypadły.
- Kaczkę skropić sokiem wyciśniętym z 1/4 cytryny, z wierzchu posmarować olejem i oprószyć dodatkowo majerankiem i pieprzem.
- Kaczkę ułożyć w brytfance na grzbiecie, końce nóżek przed przypaleniem zabezpieczyć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut bez przykrycia w temperaturze 200 stopni C. Następnie kaczkę przykryć i dalej piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiekać kaczkę jeszcze przez 15 minut, aby skórka była bardziej chrupiąca. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi, na każdy kg kaczki potrzeba 60 minut pieczenia. U mnie kaczka miała nieco ponad 2 kg i czas podany w przepisie był w sam raz na jej upieczenie.
- Przed podaniem kaczki odczekać z 5 minut, aż zatrzyma się proces pieczenia.
- Kaczka świetnie smakuje z dodatkiem buraczków na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.