Bezglutenowe placuszki bananowe z dynią to pyszne i łatwe do zrobienia danie. Placki są bardzo delikatne i nie zawierają dodatkowego cukru. Bez dużego wkładu pracy w ich przygotowanie zdrowe i pyszne placuszki szybko zaspokoją nasz głód.
Placuszki na pewno przypadną do gustu osobom będącym na diecie bezglutenowej i dbającym o zdrowe odżywianie. Delikatne w smaku i łagodne dla naszego układu trawiennego, polecam je szczególnie dzieciom.
Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na placuszki bananowe z dynią:
- 2 - 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki purée z dyni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli na diecie)
- 3 - 4 łyżki mąki ryżowej
- jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić placuszki bananowe z dynią?
- Banany rozgnieść widelcem, dodać purée z dyni, mąkę ryżową, sól, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany, a jeśli zbyt rzadka więcej mąki ryżowej. Ciasto na placuszki powinno być dość luźne, ale nie lejące. Mieszając w misce, powinny zostawać ślady po łyżce.
- Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym. Placki obracać na drugą stronę, gdy się delikatnie przyrumienią i zapiecze się spód.
- Placuszki są smaczne bez dodatków, ale można je podać z ulubioną konfiturą, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
Pyszne muszą być te placuszki :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki. Zwykle robię klasyczne bananowe z rodzynkami :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placuszki! <3 Prezentują się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń