Menu

Placuszki bananowe z dynią

Bezglutenowe placuszki bananowe z dynią to pyszne i łatwe do zrobienia danie. Placki są bardzo delikatne i nie zawierają dodatkowego cukru. Bez dużego wkładu pracy w ich przygotowanie zdrowe i pyszne placuszki szybko zaspokoją nasz głód.

Placki z banana i dyni podane z konfiturą
Placuszki bananowe z dynią są słodkie od banana i nie trzeba dodawać do nich więcej cukru. Banan ma podobne właściwości do jajka i dobrze wiąże ciasto na placki. W składnikach jest wymienione jajko, ale dodać je tylko wtedy, gdy ciasto będzie zbyt gęste. W placuszkach zamiast mąki ryżowej dobrze sprawdzi się mąka kukurydziana lub kokosowa (kokosowej dodawać o połowę mniej).

Placuszki na pewno przypadną do gustu osobom będącym na diecie bezglutenowej i dbającym o zdrowe odżywianie. Delikatne w smaku i łagodne dla naszego układu trawiennego, polecam je szczególnie dzieciom.

Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na placuszki bananowe z dynią:

  • 2 - 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki purée z dyni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli na diecie) 
  • 3 - 4 łyżki mąki ryżowej 
  • jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia 

Jak zrobić placuszki bananowe z dynią?

  1. Banany rozgnieść widelcem, dodać purée z dyni, mąkę ryżową, sól, proszek do pieczenia i wymieszać.
  2. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać jajko lub 1 - 2 łyżki gęstej śmietany, a jeśli zbyt rzadka więcej mąki ryżowej. Ciasto na placuszki powinno być dość luźne, ale nie lejące. Mieszając w misce, powinny zostawać ślady po łyżce.
  3. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej masłem klarowanym. Placki obracać na drugą stronę, gdy się delikatnie przyrumienią i zapiecze się spód.
  4. Placuszki są smaczne bez dodatków, ale można je podać z ulubioną konfiturą, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

4 komentarze:

  1. Pyszne muszą być te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki. Zwykle robię klasyczne bananowe z rodzynkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe placuszki! <3 Prezentują się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry