Menu

Jak łatwo wyczyścić mikrofalówkę?

Kuchenka mikrofalowa jest praktycznym i chętnie używanym sprzętem w kuchni. Odpowiednie z nią postępowanie i pielęgnacja, pozwoli na długie i bezawaryjne z niej korzystanie. Zobaczcie, jak szybko i skutecznie wyczyścić kuchenkę, aby zdobiła kuchnię i z przyjemnością się z niej korzystało.

W jaki sposób można zmniejszyć powstawanie zabrudzeń w mikrofalówce?

Mikrofalówka długo będzie czysta, jeśli wkładane do niej jedzenie będziemy przykrywać, co dodatkowo jeszcze zabezpieczy je przed wysychaniem. Brudne wnętrze kuchenki nie zachęca do jej używania, gdyż jest mniej wydajna i może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia ze względu na zwęglone resztki jedzenia, które mogą przenikać do jedzenia. Wbrew pozorom wyczyszczenie mikrofalówki wcale nie jest takie trudne.

U mnie kuchenka najczęściej jest wykorzystywana do rozmrażania i sporadycznie do podgrzewania jedzenia, częściej zaś do zapiekania, gdyż posiada dodatkową grzałkę. Praktycznie nigdy nie korzystam z niej, aby zrobić cały posiłek, gdyż u mnie wszystkim bardziej smakuje jedzenie przygotowane w tradycyjny sposób.

Jak łatwo wyczyścić mikrofalówkę?

Do czyszczenia są potrzebne:

  • głęboki talerz lub duży kubek, który można używać w mikrofali
  • gąbka lub miękka ściereczka 
  • ręcznik papierowy
  • sok z 1/2 cytryny lub 3 - 4 łyżki octu
  • woda
  • rękawiczki ochronne 
  • soda oczyszczona (opcjonalnie) 

Czyszczenie kuchenki mikrofalowej:

  1. Do naczynia wlać wodę i dodać sok z cytryny lub ocet i wstawić do mikrofalówki. Mikrofalówkę ustawić na maksymalną moc i doprowadzić do zagotowania się wody. 
  2. Wyłączyć urządzenie i bez otwierania drzwiczek pozostawić w nim naczynie z gorącą wodą na około 15 minut. Czynność ta sprawi, że gorąca para zmiękczy zalegający brud na ściankach kuchenki i z łatwością ją wyczyścimy.
  3. Następnie otworzyć drzwiczki i wyjąć naczynie z wodą i talerz obrotowy, uwaga będzie jeszcze gorące.
  4. Ręcznikiem papierowym wstępnie wytrzeć zmiękczone zabrudzenie, a następnie gąbką lub ściereczką moczoną w gorącym roztworze dokładnie wytrzeć wnętrze sprzętu, aż nie będzie śladów zabrudzenia. Jeśli kuchenka jest bardzo zabrudzona czynność, należy powtórzyć lub spróbować trudniejsze miejsca przetrzeć zwilżoną ścierką z sodą oczyszczoną.
  5. Po wyczyszczeniu kuchenkę wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.
  6. Roztworem z wody i cytryny można również czyścić kuchenkę z zewnątrz.
  7. Po wyczyszczeniu kuchenki roztworem z dodatkiem octu pozostawić na kilka minut uchylone drzwiczki, aby wywietrzał zapach octu.
  8. Do czyszczenia nie wolno używać mocno żrących środków i ostrych narzędzi, które mogłyby uszkodzić wnętrze kuchenki. Uszkodzone wnętrze będzie przepuszczać na zewnątrz mikrofale, które nie są korzystne dla naszego organizmu. W jedzeniu podgrzewanym w sprawnym urządzeniu mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody, a ich tarcie powoduje podgrzanie. Dlatego podgrzanego jedzenia nie wolno od razu zjadać, gdyż można nim poparzyć przewód pokarmowy, najlepiej wymieszać i odczekać, aż proces ten się zatrzyma. Sprawna kuchenka jest tak skonstruowana, że mikrofale nie wydostają się na zewnątrz, a jej wyłączenie zatrzymuje strumień mikrofali.
  9. Nowocześniejsze kuchenki mikrofalowe są wyposażone w automatyczny program do czyszczenia parą.

Jak utrzymać mikrofalówkę w czystości i dobrym stanie technicznym?

Mniej siły i czasu zużyjemy, jeśli kuchenkę mikrofalową będziemy czyścić od razu po zabrudzeniu, należy tylko odczekać, aby wystygła.

Do podgrzewania w mikrofalówce nie należy używać naczyń:

  • metalowych 
  • ozdobionych srebrem, złotem lub innym metalem 
  • ze zwykłego plastiku 
  • z papieru 
  • z folii aluminiowej 
  • zwykłych worków foliowych.

Jakie naczynia do mikrofalówki?

  • ceramiczne naczynia bez zdobień
  • szklane naczynia żaroodporne
  • plastikowe z odpowiednim oznaczenie, że do mikrofalówek
  • specjalne pokrywki do przykrywania jedzenia w czasie podgrzewania z plastiku oznaczonego, że do mikrofali
  • inne naczynia przystosowane do mikrofalówki z pokrywką, aby jedzenie nie wysychało i nie brudziło wnętrza. 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry