Wafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci. Wafle są bardzo podzielne i świetnie sprawdzają się jako deser na imprezach i rodzinnych spotkaniach w większym gronie.
Koszt wykonania wafli kokosowych w domu jest o wiele niższy niż zakupienie ich w sklepie. Najważniejszym jednak elementem, który zachęca do zrobienia, jest ich skład i kontrola nad zawartością cukru. Wafle nie są bardzo słodkie, ale jeśli liczycie kalorie, można go dodać nieco mniej i też wafelki będą smaczne. Wygląd wafli będzie zależał od zakupionych suchych wafli, gdyż mają one różną wielkość kratek i tym samym grubość. U mnie wafle miały dość małą kratkę i były dość cienkie, dlatego masy wystarczyło na posmarowanie całego opakowania. Jeśli wafle będą miały duży wzór kratki, masy trzeba będzie zrobić więcej lub wafle wykonać z mniejszej ilości warstw. Plastry wafli smarować cienką warstwą masy, wypełniać nią tylko kratki.
Ilość porcji: 21 (7 cm x 4 cm)
Ilość porcji: 21 (7 cm x 4 cm)
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Składniki na wafle kokosowe:
- szklanka cukru
- 200 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 kropelki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
- opakowanie kwadratowych wafli
(odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml)
Jak zrobić wafle kokosowe?
- Na małej mocy palnika podgrzać masło, cukier i mleko, następnie dodać wiórki i zagotować.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, a wiórki będą miękkie zdjąć z palnika i ewentualnie dodać aromat, odstawić, aby masa nieco wystygła (10 - 15 minut).
- Wafle smarować cienką warstwą jeszcze ciepłej masy i układać jeden na drugim. Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca i niezbyt zimna. Zbyt gorąca za bardzo rozmoczy wafle, a zbyt zimna będzie gęsta i trudna do rozsmarowania.
- Masy wystarcza na posmarowanie opakowania kwadratowych wafli, w którym jest ich 5 sztuk.
- Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, obciążyć deską do krojenia i ewentualnie jeszcze słoikiem z przetworami lub grubą książką. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby masa w waflach zastygła.
- Wafle kroić według uznania, u mnie kawałki o wymiarach 7 cm x 4 cm.
Robiłam kiedyś takie ale z masą kakaową. Domowe są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwafle bardzo, ale to bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuń