Curry z kurczakiem i imbirem to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie obiadowe. Świetnie pobudza i rozgrzewa nasz organizm, a do tego pięknie wygląda. Polecam je szczególnie po dużym wysiłku lub zmarznięciu.
Stopień ostrości curry należy dostosować do swoich upodobań i przyprawę curry oraz chili do dania dodawać stopniowo. Smak potrawy powinien być raczej zrównoważony i wyczuwalne wszystkie smaki, a nie tylko przesadna ostrość. Curry najlepiej smakuje ze świeżym imbirem, ale jeśli nie macie, można dodać również w proszku. Pierś kurczaka można zastąpić krewetkami lub łososiem.
Idealny posiłek na obecny sezon na przeziębienia, zdecydowanie skraca jego przebieg i intensywność objawów.
Idealny posiłek na obecny sezon na przeziębienia, zdecydowanie skraca jego przebieg i intensywność objawów.
Składniki na curry z kurczakiem i imbirem:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 7 cm świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- 400 g pomidorów kojonych z puszki lub 5 pomidorów świeżych
- 400 g kukurydzy z puszki
- 400 ml mleczka kokosowego lub 200 ml śmietany 30%
- 3 goździki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
- 3 - 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
- szczypiorek do podania
Jak zrobić curry z kurczakiem i imbirem?
- Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso odstawić na 10 minut.
- Marchewkę obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Imbir oskrobać ze skórki i pokroić w małe słupki.
- W woku lub dużej patelni z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, następnie dodać imbir i goździki, a po chwili również kurczaka. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 10 minut.
- Do kurczaka dodać pomidory, mleczko, kukurydzę bez zalewy i przyprawy. Jeśli pomidory są świeże to najpierw je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Proponuję również od razu nie dodawać całego proszku curry i chili, gdyż curry może mieć różny stopień ostrości i czasami chili nie koniecznie już dodawać.
- Po dodaniu mleczka kokosowego naczynia nie przykrywać i pozwolić, aby płyn nieco odparował. Sprawdzić kurczaka, czy jest już ugotowany i curry przyprawić do smaku sokiem z limonki i solą.
- Curry podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Thank you for this specific info I was basically researching all Yahoo to be able to finbd it!
OdpowiedzUsuń