Menu

Curry z kurczakiem i imbirem

Curry z kurczakiem i imbirem to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie obiadowe. Świetnie pobudza i rozgrzewa nasz organizm, a do tego pięknie wygląda. Polecam je szczególnie po dużym wysiłku lub zmarznięciu.

Kurczak z warzywami w żółtym sosie curry na obiad
Stopień ostrości curry należy dostosować do swoich upodobań i przyprawę curry oraz chili do dania dodawać stopniowo. Smak potrawy powinien być raczej zrównoważony i wyczuwalne wszystkie smaki, a nie tylko przesadna ostrość. Curry najlepiej smakuje ze świeżym imbirem, ale jeśli nie macie, można dodać również w proszku. Pierś kurczaka można zastąpić krewetkami lub łososiem.
Idealny posiłek na obecny sezon na przeziębienia, zdecydowanie skraca jego przebieg i intensywność objawów.

Składniki na curry z kurczakiem i imbirem:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 7 cm świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 400 g pomidorów kojonych z puszki lub 5 pomidorów świeżych
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego lub 200 ml śmietany 30%
  • 3 goździki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
  • 3 - 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
  • szczypiorek do podania 

Jak zrobić curry z kurczakiem i imbirem?

  1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso odstawić na 10 minut.
  2. Marchewkę obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Imbir oskrobać ze skórki i pokroić w małe słupki.
  5. W woku lub dużej patelni z grubym dnem rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, następnie dodać imbir i goździki, a po chwili również kurczaka. Dusić wszystko pod przykryciem przez około 10 minut.
  6. Do kurczaka dodać pomidory, mleczko, kukurydzę bez zalewy i przyprawy. Jeśli pomidory są świeże to najpierw je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Proponuję również od razu nie dodawać całego proszku curry i chili, gdyż curry może mieć różny stopień ostrości i czasami chili nie koniecznie już dodawać. 
  7. Po dodaniu mleczka kokosowego naczynia nie przykrywać i pozwolić, aby płyn nieco odparował. Sprawdzić kurczaka, czy jest już ugotowany i curry przyprawić do smaku sokiem z limonki i solą.
  8. Curry podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Porada Jeśli przesadzimy z ostrością dania, dodanie większej ilości soki z limonki lub cytryny i odrobiny cukru, powinno zredukować jego intensywność.  Ostry smak redukuje również śmietana.

1 komentarz:

  1. Thank you for this specific info I was basically researching all Yahoo to be able to finbd it!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry