Menu

Koktajl poprawiający przemianę materii

Koktajl poprawiający przemianę materii jest dobry o każdej porze roku, a szczególnie zimą, gdy potrzebujemy więcej witamin i minerałów. Jabłko i grejpfrut dostarczają nam dużo witaminy C, a zawarty w nich błonnik poprawia przemianę materii i dba o dobre samopoczucie i wygląd.

Koktajl odchudzający z grejpfruta i jabłka
Latem mamy większy dostęp do świeżych owoców i nasza dieta jest bardziej urozmaicona. W zimie pozostają nam owoce cytrusowe i często niedoceniane jabłka. Jabłko w koktajlu poprawiającym przemianę materii odgrywa ogromną rolę, gdyż rozdrobnione ze skórką wpływa na dobrą pracę jelit i oczyszczanie organizmu.

Koktajl najlepiej pić z rana do śniadania lub po obiedzie, wtedy organizm będzie lepiej trawić i będziemy mieli więcej energii. Polecam go szczególnie osobom odchudzającym się, gdyż koktajl sprawia, że organizm nie magazynuje zbędnych kalorii. Oczywiście efekty będą tylko wtedy, jeśli koktajl będzie pity regularnie, co najmniej 2 - 3 razy w tygodniu.

Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na koktajl poprawiający przemianę materii:

  • grejpfrut różowy
  • pomarańcza
  • jabłko
  • 3 dojrzałe kiwi
  • banan lub łyżka miodu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta mielonego imbiru lub łyżeczka świeżego tartego
  • 200 ml wody mineralnej (opcjonalnie)  

Jak zrobić koktajl poprawiający przemianę materii?

  1. Grejpfruta i pomarańczę obrać ze skóry, pomarańczę pokroić w kostkę, a z grejpfruta oddzielić miąższ od białej osłonki. Owoce wrzucić do misy blendera (bez białej osłonki z grejpfruta) i rozdrobnić.
  2. Jabłko umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę razem ze skórką i dodać do cytrusów.
  3. Kiwi przekroić na pół i wyjąć miąższ łyżeczką, dodać do pozostałych owoców.
  4. Dodać sok z cytryny i miód lub dojrzałego banana oraz imbir.
  5. Wszystko rozdrabniać do uzyskania jednolitej i nam odpowiadającej konsystencji. Jeśli dodamy banana, koktajl będzie bardziej kremowy.
  6. Wodę dodać w przypadku, gdy grejpfrut jest niezbyt soczysty lub koktajl wychodzi bardzo gęsty.
  7. Przygotowany koktajl najlepiej smakuje schłodzony i należy go wypić najlepiej zaraz po zrobieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry