Makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami to bardzo smaczne i łatwe do zrobienia danie obiadowe. Aromatyczny szybki obiad bez dużego wysiłku.
Przygotowując sos najlepiej użyć dobrej jakości niezbyt tłustego mięsa mielonego, u mnie mielona łopatka. Sos przyprawiłam kozieradką, która dodała bardzo przyjemnego smaku, ale jeśli jej nie macie, można ją pominąć. Nie pomijajcie jednak wina, gdyż wydobywa ono z pieczarek więcej smaku i aromatu, a mięso staje się delikatniejsze i smaczniejsze.
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami:
- 1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 kg pieczarek
- średniej wielkości brokuł
- 2 cebule
- średnia marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
- 2 łyżki koncentratu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany 18% lub 30%
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Pieprz naturalny (do smaku)
- Sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki)
- 3 - 4 łyżki oleju do smażenia
- makaron do podania
Jak zrobić makaron w sosie z mięsa i pieczarek z brokułami?
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.
- Marchewkę obrać, drobno pokroić i dodać do podsmażanej cebuli. Smażyć do czasu, aż marchewka zacznie puszczać kolor.
- Do warzyw dodać mięso mielone, wymieszać i smażyć na początku na większej mocy palnika, a gdy zacznie się nieco przyrumieniać, zmniejszyć moc, przykryć i dusić około 15 minut.
- Pieczarki umyć i przekroić na 4 części, podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa.
- Następnie dodać przyprawy (oprócz soli) i wino, gotować około 10 minut, po czym dodać koncentrat i gotować jeszcze chwilę.
- Brokuła pokroić na mniejsze cząstki i dodać do gotującego się sosu.
- Śmietanę zahartować około 50 ml gorącej wody i wlać do gotującego się sosu. Gotować na małej mocy palnika bez przykrywani, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
- Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i po odcedzeniu wymieszać z sosem. Makaron najlepiej, aby był z tych grubszych, wtedy sos go bardziej oblepi i częściowo wchłonie.
apetyczne danie
OdpowiedzUsuńTakie zestawienie to zawsze strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuń