Obserwuj przez e-mail

Menu

Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Zdrowa i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym są łatwe do przygotowania i nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Świetnie również pasują jako dodatek do różnych sałatek.

Plasterki buraków z sosem i pietruszką do obiadu
Do pieczenia proponuję wybierać buraki o podobnej wielkość, najlepsze są podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne. Buraki można upiec wcześniej, np. przy okazji pieczenia mięsa. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec obok brytfanki, w której piecze się mięso. Buraki po upieczeniu bez obierania można w lodówce przechować przez 2 - 3 dni i wykorzystać, wtedy kiedy mamy ochotę.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym:

  • 4 średnie czerwone buraki
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól do smaku

Sos musztardowo-miodowy:

  • łyżeczka miodu
  • łyżka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny lub limonki 

Jak zrobić pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym?

  1. Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 - 80 minut. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków.  Najlepiej, aby buraki były podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
  2. Po upieczeniu buraki wystudzić i obrać, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry.
  3. Sos starannie rozmieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Zazwyczaj sos robię w małym słoiczku, zakręcam i potrząsam nim, aż wszystko się połączy. Po wymieszaniu sos spróbować, jeśli wolimy bardziej słodkie dodać odrobinę więcej miodu, jeśli zaś bardziej ostre dodać więcej musztardy. Nie przesadzić tylko z miodem, gdyż pieczone buraki są słodkie i zbyt słodki sos nie będzie dobry.
  4. Sosem polać pokrojone buraki tuż przed podaniem i oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
  5. Tak przygotowane buraki są pyszną przekąską same w sobie, ale dobrze również smakują podane np. z grillowanym kurczakiem lub innym mięsem.

1 komentarz:

  1. Super danie, pieczone buraki bardzo lubię, dodaję jeszcze kozi ser :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie, jestem Ania :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry