Zdrowa, lekka, smaczna i łatwa do zrobienia zupa kalafiorowa. Idealna zupa na obiad w lecie.
Według mnie jest to najszybsza zupa do zrobienia, odpowiednia i dla dzieci i dla osób dorosłych, a nawet będących na diecie.
Ilość porcji: 5 - 6 (3 litry)
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki na zupę kalafiorową:
- 1 średni kalafior
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki masła lub wywar z kurczaka
- 150 ml śmietany 30%
- sól i biały pieprz do smaku
Jak zrobić zupę kalafiorową?
- Ziemniaki i marchewkę obrać, następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i delikatnie podsmażyć.
- W garnku zagotować około 2,5 l wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ziemniaki, marchewkę oraz cebulę i czosnek. Gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Następnie dodać masło lub wywar drobiowy i pokrojonego na mniejsze cząstki kalafiora, gotować około 5 minut.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki i część koperku oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami płynu z garnka. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować.
- Kalafior po ugotowaniu zupy nie powinien być zbyt mocno rozgotowany, wtedy jest smaczniejszy.
- Nalać zupę do talerza i posypać posiekanym koperkiem.
Pycha, bardzo lubię kalafiorową, ostatnio dodaję mleczko kokosowe zamiast śmietanki :)
OdpowiedzUsuńZ mleczkiem kokosowym jeszcze nie robiłam :)
Usuń