Menu

Leczo z papryki, cukinii, pieczarek i indyka

Zdrowe, smaczne i sycące danie z warzyw i piersi indyka. Leczo z papryki, cukinii, pieczarek i indyka idealnie sprawdzi się na obiad szczególnie w sezonie jesiennym. Bez dodatku indyka, może być również posiłkiem dla wegetarian.

Leczo z papryki
Jesienią najszybszym do przygotowania daniem obiadowym jest chyba leczo. O tej porze roku papryka i cukinia mają najwięcej wartości odżywczych i warto z tego korzystać. U mnie leczo jest z pieczarkami, ale jeśli macie dostęp do świeżych grzybów, warto to wykorzystać i zrobić właśnie z nimi. Sposób przyprawienia również najlepiej dostosować do swoich upodobań. Do podania polecam dodać posiekaną natkę pietruszki.

Ilość porcji: 6 - 8

Czas przygotowania: 50 minut 

Składniki na leczo z papryki, cukinii, pieczarek i indyka: 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 3 papryki o różnych kolorach
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka estragonu
  • pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić leczo z papryki, cukinii, pieczarek i indyka?

  1. Pierś z indyka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki. Obsmażyć na maśle klarowanym i wrzucić do garnka.
  2. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pióra, a czosnek w plasterki i podsmażyć. Dodać do mięsa.
  3. Pieczarki przekroić na ćwiartki i podsmażyć na maśle.
  4. Na niezbyt dużej mocy palnika dusić przez około 10 minut mięso, z cebulą i pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami.
  5. Następnie dodać przecier pomidorowy, pieczarki i przyprawy. Dusić na małej mocy palnika przez około 10 minut.
  6. Papryki i cukinie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie podsmażyć. Wrzucić do garnka i gotować jeszcze około 7 minut, aż warzywa będą o odpowiedniej miękkości.
  7. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Podczas gotowania nie trzeba dodawać więcej płynu, gdyż w zupełności wystarczy przecier i sok, który wypłynie z warzyw i mięsa.
  9. Lecza nie gotować zbyt długo, gdyż warzywa staną się zbyt miękkie i z papryki będzie schodzić skórka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry