Menu

Karkówka pieczona z selerem i koperkiem

Łatwa i bardzo smaczna karkówka pieczona z selerem i koperkiem. Aromatyczne i soczyste mięso z lekką nutą pikantności, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad.

Pieczone mięso z ziemniakami z wody
Karkówka jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso powinno być dobrej jakości i z umiarkowaną ilością tłuszczu. Przy zakupie najlepiej wybierać kawałki średniej wielkości, gdyż te duże mogą pochodzić ze starszych osobników i po upieczeniu mięso będzie niesmaczne.

Ilość porcji: 5

Karkówka pieczona z selerem i koperkiem — składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 papryczki chili
  • wiązka koperku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • sól
  • olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę pieczoną z selerem i koperkiem?

  1. Mięso pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm, oprószyć solą i obsmażyć.
  2. Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek zaś w plasterki.
  3. Łodygi selera pokroić w poprzek na cienkie plasterki.
  4. Papryczki chili drobno posiekać, można nawet razem z pestkami, wtedy danie będzie bardziej pikantne.
  5. Na oleju zeszklić cebulę razem z czosnkiem, następnie dodać chili, seler i chwilę podsmażyć.
  6. Plastry karkówki oprószyć delikatnie z każdej strony pieprzem i kminkiem. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i każdy kawałek przykryć podsmażoną cebulą z selerem. Następnie posypać posiekanym koperkiem.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 55 - 60 minut. Pod koniec na około 10 minut odkryć, aby się lekko przypiekło. Po upieczeniu przykryć i odczekać około 5 minut.
  8. Podawać z ziemniakami lub ryżem. U mnie karkówka była z ziemniakami z wody.
  9. Z powstałego podczas pieczenia płynu można zrobić sos, zagęszczając go śmietaną lub mąką ziemniaczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry