Łatwa i bardzo smaczna karkówka pieczona z selerem i koperkiem. Aromatyczne i soczyste mięso z lekką nutą pikantności, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad.
Karkówka jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso powinno być dobrej jakości i z umiarkowaną ilością tłuszczu. Przy zakupie najlepiej wybierać kawałki średniej wielkości, gdyż te duże mogą pochodzić ze starszych osobników i po upieczeniu mięso będzie niesmaczne.
Ilość porcji: 5
Karkówka pieczona z selerem i koperkiem — składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 papryczki chili
- wiązka koperku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- sól
- olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę pieczoną z selerem i koperkiem?
- Mięso pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm, oprószyć solą i obsmażyć.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, czosnek zaś w plasterki.
- Łodygi selera pokroić w poprzek na cienkie plasterki.
- Papryczki chili drobno posiekać, można nawet razem z pestkami, wtedy danie będzie bardziej pikantne.
- Na oleju zeszklić cebulę razem z czosnkiem, następnie dodać chili, seler i chwilę podsmażyć.
- Plastry karkówki oprószyć delikatnie z każdej strony pieprzem i kminkiem. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i każdy kawałek przykryć podsmażoną cebulą z selerem. Następnie posypać posiekanym koperkiem.
- Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 55 - 60 minut. Pod koniec na około 10 minut odkryć, aby się lekko przypiekło. Po upieczeniu przykryć i odczekać około 5 minut.
- Podawać z ziemniakami lub ryżem. U mnie karkówka była z ziemniakami z wody.
- Z powstałego podczas pieczenia płynu można zrobić sos, zagęszczając go śmietaną lub mąką ziemniaczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.