Czekośliwka to pyszna konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao. Świetnie pasuje do przekładania ciast, jako dodatek do naleśników lub kasz i płatków na śniadanie.
Proste wykonanie i mała ilość składników, bez konserwantów i dodatkowych substancji żelujących. Konfitura ze śliwek z dodatkiem kakao jest tak dobra, że garnek po jej gotowaniu jest wyskrobywany prawie do czysta. Konfitura najsmaczniejsza wychodzi z dojrzałych śliwek węgierek, gdyż są mięsiste i niezbyt wodniste. Ilość cukru należy dostosować do stopnia kwaśności śliwek i swoich upodobań. Czekośliwka im będzie dłużej gotowana, tym będzie miała gęstszą konsystencję i bardziej rozgotowane owoce.
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 12 łyżek cukru
- 30 g masła
- 2 łyżki kakao naturalnego
Jak zrobić czekośliwkę?
- Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę.
- Masło rozgrzać w garnku lub patelni z grubym dnem i smażyć na nim śliwki przez około 15 minut.
- Następnie dodać cukier i gotować na minimalnej mocy palnika, aż masa zacznie gęstnieć. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań. W międzyczasie dodać kakao.
- W konfiturze lubię, gdy trafiają się nierozgotowane cząstki śliwek. Zostawiam więc szklankę pokrojonych śliwek i dodaję je do konfitury po około 30 minutach gotowania.
- Bardzo gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych małych słoiczków, obrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
- Czekośliwkę, która jest przeznaczona do bieżącego jedzenia po wystudzeniu przechowywać w lodówce.
Zobacz również: sposób na drylowanie owoców.
Super, robimy podobny :) Pyszna inspiracja!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOstatnio wypatrzyłam podobny przepis, ale z czekoladą. Chętnie wypróbuję z kakao! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, mnie bardziej smakuje z kakao :)
UsuńPychotka, mogłabym jeść prosto ze słoika :)
OdpowiedzUsuńZe słoika smakuje najlepiej :)
Usuńmuszę chyba i ja wreszcie zrobić
OdpowiedzUsuńWarto, bo jest bardzo smaczna :)
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuń