Fasolka po bretońsku to pyszne, pożywne i sycące danie obiadowe. Świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak również na dzień następny po podgrzaniu.
Ilość porcji: 8 - 10
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli
Składniki na fasolkę po bretońsku:
- 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy)
- 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy
- 300 g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- mały korzeń selera
- korzeń pietruszki
- duży ziemniak
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka cząbru
- łyżka mielonego kminku
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
- Fasolę opłukać i namoczyć na co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie. Wody w naczyniu powinno być ze 3 - 4 cm ponad ziarno fasoli.
- Fasolę po moczeniu gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut, ewentualnie dodać więcej wody, aby pokrywała fasolę. Do fasolki wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
- Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
- Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia i wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i wrzucić do fasoli.
- Następnie podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i również dodać do fasoli.
- Jeśli chcemy dodać do fasoli pomidory to najpierw, należy je sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Do fasoli ze świeżymi pomidorami można dodać koncentrat, który wzmocni ich smak i nieco zagęści fasolkę. Do fasolki z dodatkiem passaty koncentratu nie dodaję.
- Po dodaniu pomidorów lub passaty wrzucić przyprawy i cukier.
- Fasolkę gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, aż będzie miękka. U mnie trwało to około godziny, ale wszystko zależy od rodzaju fasoli.
- Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: biodrówka pieczona z warzywami.
Wieki nie robiłam tego dania. Ale przyjdzie na nie czas zimą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Palce lizać :D
OdpowiedzUsuń