Krojenie papryki to niezwykle przydatna umiejętność, zwłaszcza dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Dzięki odpowiedniemu krojeniu i oczyszczaniu papryki z gniazda nasiennego można zaoszczędzić wiele czasu.
Ważnym i podstawowym elementem w kuchni jest nauczenie się sprawnego obierania i krojenia warzyw i owoców. Sama pamiętam, że na początku mojej przygody z gotowaniem, wiele razy zastanawiałam się, jak łatwo pokroić np. paprykę lub wyjąć pestkę z awokado.
Dziś chciałabym podzielić się moim sprawdzonym i od lat stosowanym sposobem na łatwe pozbycie się nasion z wnętrza papryki i jej pokrojenie. Zapewniam, że nigdy więcej nie będziecie kroić papryki w inny sposób.
Jak łatwo pokroić paprykę?
- Paprykę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Ostrym, najlepiej z ząbkami nożem odkroić najpierw 1 - 1,5 cm kawałek papryki razem z ogonkiem. Ogonek przepchnąć i wyjąć go z odkrojonej części papryki.
- Następnie odkroić 1- 1,5 cm część papryki, która jest po drugiej stronie.
- W środkowej części poprzecinać białe paski, którymi przymocowane jest gniazdo nasienne do papryki i wyjąć je.
- Tak oczyszczoną paprykę pokroić dalej według potrzeb.
- Taki sposób krojenia papryki nie powoduje dużego bałaganu na stole, gdyż pestki są wyjęte z całym gniazdem i nie rozsypują się po desce.
Robię podobnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo na czasie za chwilę zabieram się za słoiczki, w roli głównej papryka :) Dziękuję za poradę.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Mam nadzieję, że ułatwi pracę.
UsuńPodpatrzyłam, wypróbowałam i wprowadzam u siebie na stałe - świetny sposób, który jakoś samej nie przyszedł mi do głowy (wcześniej zawsze krojenie papryki zaczynałam od przekrojenia jej na pół;)
OdpowiedzUsuńKiedyś też się męczyłam i kroiłam na pół, a ile było przy tym kombinowania i pestek wkoło. Teraz paprykę kroję z przyjemnością :)
Usuń