Bardzo chrupiące domowe ciasteczka z pestkami słonecznika to pyszny deser do kawy lub herbaty. Proste i szybkie wykonanie, a do tego niewielka ilość potrzebnych składników, powinna zachęcać do ich przygotowania.
Uwielbiam domowe ciasteczka, które są kruche i chrupiące. Kruche, ale nie kruszące się tak, jak to czasem bywa z tymi ze sklepu, zanim przyniesiemy je do domu, już są połamane. Domowe ciasteczka mają również tę zaletę, że wiemy, z czego tak naprawdę są zrobione. Nie ma w nich żadnych konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu, a także dużej ilości cukru i tłuszczy utwardzanych.
Widziałam kiedyś w TV program, w którym zbadano, że w jednym ciastku ze sklepu może być nawet 5 łyżeczek cukru. Cukier w ciastkach był ukrywany regulatorem kwasowości, który znosił mocną słodycz, bo przecież nikt nie zje od razu 5 łyżeczek cukru. Wcześniej zastanawiałam się, dlaczego po zjedzeniu ciastka ze sklepu sięgałam po następne, a teraz już wiem, że to zawarty w nich cukier napędza apetyt na więcej. Po zjedzeniu domowego ciasteczka ze słonecznikiem nie ma tego efektu. Ciastka polecam szczególnie dzieciom, które często jedzą zbyt dużo słodyczy.
Ilość porcji: 30 - 36
Widziałam kiedyś w TV program, w którym zbadano, że w jednym ciastku ze sklepu może być nawet 5 łyżeczek cukru. Cukier w ciastkach był ukrywany regulatorem kwasowości, który znosił mocną słodycz, bo przecież nikt nie zje od razu 5 łyżeczek cukru. Wcześniej zastanawiałam się, dlaczego po zjedzeniu ciastka ze sklepu sięgałam po następne, a teraz już wiem, że to zawarty w nich cukier napędza apetyt na więcej. Po zjedzeniu domowego ciasteczka ze słonecznikiem nie ma tego efektu. Ciastka polecam szczególnie dzieciom, które często jedzą zbyt dużo słodyczy.
Ilość porcji: 30 - 36
Czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
Składniki na ciasteczka z pestkami słonecznika:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła (schłodzić)
- całe jajko + żółtko
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- białko
- łyżka cukru
- 300 g wyłuskanych ziaren słonecznika
Jak zrobić ciasteczka z pestkami słonecznika?
- Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące.
- Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3 części, z jednej robić ciastka, a pozostałe trzymać w lodówce.
- Ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 4 mm, po czym wyciąć szklanką krążki o średnicy 6 - 7 cm.
- Krążki smarować pędzelkiem cienką warstwą roztrzepanego z cukrem białka i lekko dociskając zanurzać w pestkach słonecznika.
- Ciasteczka wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 18 minut, aż będą przyrumienione.
- Zaraz po upieczeniu ciastka zdjąć razem z papierem z blachy, aby bardziej się nie przypiekały od rozgrzanej metalowej formy.
- Ciasteczka stają się chrupiące po całkowitym wystudzeniu.
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJaka ma być śmietana? 😅Jestem laikiem w tej dziedzinie 🙈 a bardzo chce zrobić te ciastka 🙂
OdpowiedzUsuńŚmietana 18%
Usuń