Jabłecznik zaparzany to proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne dni.
Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu.
Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco smaku i aromatu.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakował jabłeczni zaparzany?
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Składniki na ciasto zaparzane z jabłkami:
(foremka o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
- 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka (L)
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej (2 szklanki*)
- 3 - 4 łyżki soku z cytryny
- cukier puder i cynamon do posypania
*szklanka to 250 ml
Przygotowanie jabłecznika zaparzanego:
- Jabłka obrać, pokroić na 8 - 10 części i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i prawie białą masę. Pod koniec dodać partiami szklankę mąki i wymieszać.
- Roztopić masło i gorące stopniowo dodawać do masy powoli miksując.
- Na koniec połączyć z drugą częścią mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać 1/4 część ciasta i ułożyć na nim ciasno wszystkie jabłka. Na jabłkach rozsmarować pozostałe ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno się zapieka, należy przykryć je papierem do pieczenia.
- Po wystudzeniu jabłecznik zaparzany posypać cynamonem i cukrem pudrem.
Zobacz również: czekośliwka.
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCoś pysznego, z chęcią spróbujemy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNie jadłam takiego ciasta, ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia :)
UsuńTakiego jabłecznika jeszcze nie jadłam ale sądzę, że z pewnością smakuje wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuń