Menu

Jabłecznik zaparzany

Jabłecznik zaparzany to proste do zrobienia ciasto na pyszny deser. Ciasto o umiarkowanej słodyczy z przyjemnie wilgotnym jabłkowym wnętrzem. Idealne ciasto do kawy na jesienne zimne dni.

Ciasto z jabłkami i cukrem pudrem
Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje się bardziej zwarte. Jabłecznik dobrze się kroi nawet zaraz po wystudzeniu.
Korzystajcie z darów jesieni, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i nie są jeszcze przechowywane w chłodni, która zabiera im nieco smaku i aromatu.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakował jabłeczni zaparzany?

Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na ciasto zaparzane z jabłkami:

(foremka o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
  • 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (L)
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej (2 szklanki*)
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder i cynamon do posypania
    *szklanka to 250 ml

Przygotowanie jabłecznika zaparzanego:

  1. Jabłka obrać, pokroić na 8 - 10 części i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i prawie białą masę. Pod koniec dodać partiami szklankę mąki i wymieszać.
  3. Roztopić masło i gorące stopniowo dodawać do masy powoli miksując.
  4. Na koniec połączyć z drugą częścią mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników.
  5. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać 1/4 część ciasta i ułożyć na nim ciasno wszystkie jabłka. Na jabłkach rozsmarować pozostałe ciasto.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno się zapieka, należy przykryć je papierem do pieczenia.
  7. Po wystudzeniu jabłecznik zaparzany posypać cynamonem i cukrem pudrem.

    Zobacz również: czekośliwka.

7 komentarzy:

  1. Coś pysznego, z chęcią spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiego ciasta, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia :)

      Usuń
  3. Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłam ale sądzę, że z pewnością smakuje wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry