Kasza gryczana jest zdrowa, lekkostrawna i bardzo smaczna, ale tylko wtedy, gdy jest odpowiednio ugotowana. Dobrze ugotowana kasza zachowuje swój kształt, wartości odżywcze i przyjemny smak.
Jakie są korzyści z ugotowanej kaszy gryczanej nieprażonej?
Najczęściej gotuję kaszę gryczaną nieprażoną, gdyż w moim domu bardziej ją lubimy i pasuje do większości dań obiadowych. Kaszy lepiej nie gotować w torebkach, gdyż traci wiele cennych składników, a cały smak zostaje w wodzie, którą później wylewamy.
Kasza gryczana dobrze wpływa na nasz układ krążenia, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne. Odkwasza nasz organizm i zawiera bardzo dużo błonnika, a przy tym nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Dodatkowo jest bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii, co powinny docenić osoby aktywne i dbające o linię.
Kasza gryczana dobrze wpływa na nasz układ krążenia, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne. Odkwasza nasz organizm i zawiera bardzo dużo błonnika, a przy tym nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby będące na diecie bezglutenowej. Dodatkowo jest bardzo sycąca i nie ma dużo kalorii, co powinny docenić osoby aktywne i dbające o linię.
Kaszę gryczaną nieprażoną można wykorzystać:
- do sosów grzybowych i mięsnych
- z farszami do mięsa i warzyw
- z gulaszem
- w farszu do pierogów i gołąbków
- do zapiekanek z warzywami lub mięsem
- w sałatkach z warzyw i grzybów
- do pulpetów
- jako składnik chleba
- do zup
Jak ugotować kaszę gryczaną nieprażoną?
- Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli i wsypać szklankę kaszy gryczanej nieprażonej i zamieszać. Można dodać łyżkę oleju rzepakowego, ale nie koniecznie. Stosuję zasadę 1:2, czyli na miarkę kaszy daję 2 miarki wody.
- Po zagotowaniu się kaszy gotować ją pod przykryciem na minimalnej mocy palnika przez 15 minut.
- Następnie bez mieszania garnek zawinąć w ręcznik i odstawić na około 10 minut, aż kasza napęcznieje i wchłonie całą wodę.
- Jeśli gotuję kaszę z przeznaczeniem do farszu lub dalszej obróbki cieplnej, to wsypuję ją do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuję tylko 7 - 8 minut i odstawiam.
Zobacz również: jak ugotować kaszę pęczak?
Też wolę kaszę białą, nieprażoną (prażona mi "pachnie";)). Zgadzam się również z tym, że lepiej gotować bez woreczków.
OdpowiedzUsuń